top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování jako cesta k posílení imunity: připravte se na podzimní období.

Aktualizováno: 4. 10. 2023



Podzim je období barevných listů, svěžích rán a výrazných změn počasí. Je to také doba, kdy mnoho z nás často pociťuje oslabení imunity, což nás činí náchylnějšími k nachlazení. Ačkoli existuje mnoho způsobů, jak posílit imunitní systém, jednou z nejúčinnějších metod, o které možná dosud nevíte, je pravidelné saunování. Sauna nejenže nabízí hlubokou relaxaci, ale může také hrát klíčovou roli v posílení vašeho imunitního systému.


Oslabená imunita v podzimním období

Na podzim je naše tělo vystaveno různým výzvám, které mohou oslabit náš imunitní systém. Dny se krátí a sluníčka ubývá, což vede k nižší produkci vitamínu D, který je pro naši imunitu klíčový. Stále více času také také trávíme ve vnitřních prostorech s ostatními lidmi, což může zvyšovat riziko vystavení různým patogenům.




Jak sauna pomáhá posilovat imunitu


Saunování má mnoho výhod, z nichž mnohé přímo souvisí s posilováním imunitního systému:

  1. Zvýšení produkce bílých krvinek: vystavení těla vysokým teplotám v sauně může stimulovat produkci bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obranném mechanismu těla proti infekcím.

  2. Vyrovnání hladin hormonů: saunování může pomoci vyrovnat hladiny některých hormonů, včetně stresového hormonu kortizolu.

  3. Zlepšení cirkulace krve: teplo v sauně rozšiřuje cévy a podporuje lepší krevní oběh. Díky tomu může krev efektivněji transportovat živiny a kyslík k buňkám a odstraňovat odpadní látky.

  4. Odstranění toxinů: při saunování tělo produkuje pot, což je jedním z hlavních způsobů, jak tělo odstraňuje toxinů. Tím může saunování pomoci detoxikovat tělo a zvýšit jeho schopnost bojovat proti chorobám.



Pokud jste ve světě saunování nováčkem nebo hledáte způsoby, jak maximalizovat výhody pro vaši imunitu, zde je několik tipů:

  1. Začněte postupně: pokud nejste zvyklí na pravidelné saunování, začněte s kratšími návštěvami a postupně prodlužujte jejich trvání.

  2. Zůstaňte hydratovaní: Pijte dostatek vody před, během a po saunování.

  3. Kombinujte saunu s osvěžující sprchou: po sezení v sauně si dopřejte ochlazení. Střídání tepla a chladu stimuluje imunitní systém a zlepšuje cirkulaci krve.

  4. Odpočívejte: dopřejte si dostatek odpočinku po saunování, abyste podpořili regenerační procesy těla.


Přechod do chladnějšího podzimního období může představovat výzvu pro naši imunitu. Ale s pomocí pravidelného saunování můžete podpořit své tělo v boji proti virům a nachlazení. Ať už jste zkušený milovník sauny nebo začátečník, saunování může být klíčem k vašemu podzimnímu zdraví a pohodě.

724 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page