top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Sauna v těhotenství: 5 situací, kdy saunu raději vynechte


1) V prvním trimestru saunování raději vynechte


Na začátku těhotenství je plod v děloze velmi citlivý na tepelné změny okolního prostředí. Každý takový výkyv se totiž odrazí na teplotě těla matky. Podle Organizace pro informace příčin vzniku vývojových vad (OTIS) může tělesná teplota vyšší něž 38,3 °C přerůst v hypertermii neboli nadměrně vysokou tělesnou teplotu. Právě ta je příčinou zvýšeného rizika vzniku vrozených vad u kojenců. Sauna v těhotenství – minimálně první trimestr – proto není vhodným způsobem relaxace.


2) Sauna v těhotenství a plísňová onemocnění


Plísňové a kvasinkové infekce nejsou příjemné nikdy. Obzvláště pak v těhotenství. Přitom vyhnout se těmto obtížím není těžké. Stačí dodržovat základní pravidla sauny – proto nechte plavky doma a vybavte se čistým ručníkem nebo prostěradlem, které pod sebe rozložíte tak, aby se vaše intimní místa (ideálně ani jiné části těla) nedotýkaly přímo lavice. Není vám nahota v sauně příjemná? Některá saunová centra nabízí časy, kdy je saunování vyhrazeno pouze ženám.

Dalším způsobem, jak stud v sauně překonat, je saunové oblečení. Osuška do sauny se zipem nebo třeba saunový župan vám dovolí užít si saunování beze studu. Podívejte se také na další rady pro stydlíny a přečtěte si odpovědi na 5 věcí ohledně nahoty v sauně, na které jsme se báli zeptat.


Těhotenství v prvním trimestru ještě není viditelné na první pohled. Pro miminko však může být sauna v tomto období nebezpečná.



3) Finskou saunu vyměňte za mírnější prostředí


Když se řekne saunování, většina lidí si vybaví klasickou finskou saunu s teplotami v rozmezí 85–95 °C. Pobyt v takovém horku, byť jen pětiminutový, může ale nenarozenému miminku ublížit. Pokud se tedy se saunováním v těhotenství nedokážete rozloučit, je lepší vyzkoušet jiný typ sauny.


Například v herbal neboli bylinné sauně se teplota pohybuje jen okolo 40–50 °C. V herbal sauně si odpočinete stejně dobře. A zároveň si vychutnáte vůni různých esenciálních olejů a bylin, které vás uvolní a zbaví stresu. Další variantou je vyměnit saunu za teplotně mírnější páru. V parní lázni pára vytvoří 10% vlhkost a teplotu kolem 45 °C. Parní lázeň krom jiného dobře zabírá také na bolesti hlavy a funguje jako balzám na dýchací cesty.


TIP: Stejně jako saunování může být pro tělo v období těhotenství velkou zátěží i pára. Proto se poraďte s lékařem také před návštěvou parní lázně.

Víte, jaké jsou nejčastější tipy saun a jejich optimální teplota? V Saunovém světě Saunia si určitě vyberete takovou, jejíž prostředí vám bude příjemné.


4) Předčasné stahy dělohy a rizikové těhotenství


Tou nejdůležitější podmínkou pro saunování v těhotenství je dobrý zdravotní stav. Nejen těhotným ženám, ale obecně všem návštěvníkům totiž sauna prospěje jen pokud nejsou aktuálně oslabeni nemocí nebo těžšími zdravotními komplikacemi. Pokud na sobě tedy pozorujete cokoli neobvyklého, je dobré se saunováním na čas přestat. Ve třetím trimestru to mohou být právě předčasné stahy dělohy. Sauně se obloukem vyhněte také v případě, že je vaše těhotenství diagnostikováno jako rizikové.


Jak se chovat v sauně v těhotenství?


  • Nezůstávejte v sauně dlouho. Pobyt by neměl překročit 10 minut.

  • Nechoďte do sauny příliš často, nebo dokonce denně.

  • Pokud pocítíte slabost nebo nevolnost, okamžitě saunu opusťte.

  • Než se rozhodnete saunu navštívit, poraďte se se svým lékařem.


5) Nečekané reakce: Příčinou jsou hormonální změny


I když se žena cítí přímo skvěle, první trimestr má za sebou a je zkušenou saunérkou, překvapit ji mohou nečekané změny, které se před tím při saunování neobjevovaly. Jaké to jsou? Jednou z těch častějších jsou pocity na omdlení. Příčinou jsou zejména hormonální změny, kterými tělo prochází. Ty jsou zodpovědné také za to, že ženy v sauně cítí větší horko. Tělo reaguje pocením ve větší míře než obvykle, proto je třeba zejména v těhotenství pravidelně doplňovat tekutiny.


Pozor je třeba dbát také na zvýšený krevní tlak, který znamená zátěž pro krevní oběh. Takový stav může končit nevolností, ale i kolapsem. Pokud se tedy v sauně necítíte dobře, je třeba ihned odejít.



3 504 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page