top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Pravidla saunování a kdy je lepší saunu vynechat




Saunování je skvělým způsobem, jak pečovat o vaše tělo. Pokud chcete z tohoto rituálu vytěžit maximum a zajistit si příjemný a bezpečný zážitek, je důležité dodržovat několik pravidel. Přinášíme přehled toho, co potřebujete vědět před tím, než vstoupíte do světa saunování.


Dostatek času

Sauna je perfektním místem, kde můžete zakončit náročný pracovní den. I tak si ale na saunování vyhraďte dostatek času, nejde totiž o činnost, kterou byste měli uspěchat. Pamatujte také na to, že po saunování nastupuje příjemná únava. V optimálním případě si tak po saunování neplánujte nic náročného.


Do sauny nechoďte hladoví, ani přejedení

Úplně hladoví, nebo naopak přejedení do sauny nechoďte. Ani jeden stav totiž není optimální. V obou případech se totiž vaše tělo necítí pohodlně, a vy si tak nebudete moci užít zážitek ze saunování naplno. Nezapomeňte také na pitný režim. Během saunování se tělo potí a ztrácí tekutiny. Z toho důvodu je důležité dostatečně pít, a to jak během saunování, tak mezi jednotlivými saunovými cykly. Nemusí to být jen voda, tělo kromě tekutin ztrácí během saunování také minerální látky. Sáhnout tak můžete po minerálce a ovocných nebo zeleninových džusech. Určitě se naopak vyhněte kávě nebo alkoholu.



Před vstupem do sauny

Před vstupem do sauny se osprchujte, umyjte a osušte se. Tento proces je nejen hygienický, ale také připraví vaši pokožku na proces pocení. Suchá pokožka se totiž začne potit dříve než mokrá. To umožňuje tělu rychleji se zbavit škodlivin.


V sauně

Jakmile jste připraveni, můžete vstoupit do sauny. Je jedno, jestli si sednete, nebo lehnete. Pamatujte ale na to, že nejvyšší teplota bude vždy nahoře. Pokud jste v saunování začátečník, je lepší si vybrat spodní lavice, kde je teplota mírnější.

Ideální doba saunování je asi 15 minut. Poslouchejte své tělo a zůstaňte v sauně tak dlouho, dokud vám to bude příjemné. Po saunování se osprchujte. Optimálně vlažnou vodou, která smyje pot a ochladí tělo. Ochlazení je důležitou součástí pobytu v sauně. Imunitu posilují právě prudké změny teplot. Pokud jste odvážnější, můžete vyzkoušet i sprchu s ledovou vodou nebo ochlazovací bazénky.


Kdy saunu vynechat

Pokud jste nemocní, nebo cítíte, že na vás “něco leze”, měli byste saunování vynechat. I když někteří fanoušci saunování tvrdí, že sauna při nachlazení pomáhá, je lepší dát svému tělu čas na zotavení. Proces saunování totiž může urychlit průběh nemoci a vyčerpávat organismus. Mimo jiné je také nutné být ohleduplný k ostatním návštěvníkům sauny, v malém prostoru sauny totiž můžete snadno nakazit ostatní.

Dodržováním těchto pravidel dokážete ze saunování vytěžit maximum. Přečtěte si 5 důvodů, proč ho zařadit do svého životního stylu.



985 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page