top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Kdy začít se saunováním po nemoci či úrazu



Sauna funguje jako výborná prevence všemožných nemocí. Co když vás ale přece jen zdolala viróza nebo jste měli úraz? Kdy je bezpečné vrátit se zpátky do života a ještě lépe, do sauny?


Jakákoli nemoc tělo oslabuje. Platí přitom jednoduchá přímá úměra – čím vážnější nemoc, tím větší oslabení. Návštěva sauny představuje pro zdravý organismus zdravou zátěž, ale pro tělo bojující s nemocí nemusí být to pravé ořechové.


Nejdřív postel, potom sauna


Vysoké teploty v sauně mohou zvýšit teplotu těla až o dva stupně. V kombinaci s následným prudkým ochlazením to narušuje přirozené ozdravné procesy. Navíc hrozí dehydratace, která vám také příliš neprospěje.


Není tedy úplně ideální nápad jít se do sauny takzvaně vypotit z nemoci. Někdy to sice může zafungovat, protože každý organismus je jedinečný. Většinou ale, pokud se o vás pokouší nemoc, spíš hrozí, že ji sauna rozjede, než potlačí. Navíc přinášíte do prostoru, kde se pohybují i další lidé, své bacily. A tím rozhodně spolusaunující nepotěšíte.


Platí tedy jednoduché pravidlo: V akutní fázi nemoci se sauně raději vyhněte, při rekonvalescenci vám však může dobře posloužit.



Pozor na antibiotika


Vyležte nemoc v klidu doma a nabrat sílu do sauny se vydejte ve chvíli, kdy zmizí její projevy a vy se cítíte opět fit. U lehkých viróz nemusíte čekat dlouho. Delší čas na zotavenou však budete potřebovat, pokud jste prodělali bakteriální infekci léčenou antibiotiky.


Antibiotika představují pro tělo zátěž, protože ničí nejen nepřátelské, ale i potřebné bakterie. Tělo tak zůstává po léčbě déle oslabené a hrozí, že se nemoc vrátí. Proto si dopřejte dostatek času na nabrání sil a obnovení přátelských bakterií. Šetřící režim se doporučuje dodržovat aspoň jeden týden, případně tolik dní, kolik jste užívali antibiotika. Nic nezkazíte ani tím, když svůj záměr navštívit saunu proberete s ošetřujícím lékařem.


Není zranění jako zranění


Sauna vás pomůže dostat do formy nejen po nemoci, ale i když jste prodělali úraz. Hojivé účinky sauny vycházejí z její schopnosti zvýšit průtok krve. Do orgánů putuje více kyslíku i živin a stabilizované rány po úrazech a operacích se díky tomu zotavují rychleji.


Určitě se však do sauny nevydávejte s akutním zraněním, jako je řezná a tržná rána, zlomenina nebo pohmoždění. To vše patří nejprve do rukou odborníka. Průkopník českého saunování, Antonín Mikolášek, doporučuje saunu až po úspěšné stabilizaci zranění, tedy v pozdní fázi hojení a v rekonvalescenci, a jedině se souhlasem vašeho lékaře.




3 332 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page