top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Sauna v hlavní roli. Umění, odpočinek a prevence.



Poslední desetiletí patří saunám. S rozvíjejícím se zájmem o zdravý životní styl i prostor na odpočinek, roste v České republice zájem o saunování. Velký podíl na tom mají saunové ceremoniály, které přitáhly i ty, kteří by se jinak sauně obloukem vyhýbali.


Sauny mají velmi bohatou historii. Především ve Skandinávii, konkrétně ve Finsku, odkud pochází i označení sauna. Kdysi dávno sauny plnily roli místa, kde se lidé setkávají a probíhá zde veřejný život. Ničím neobvyklým tak nebyly ani náboženské rituály přímo v sauně.



Ze stanu k umění


Ještě před Evropany poznali kouzlo saunování Skytové (nomádský kmen ze střední Asie), kteří měli parní lázeň jako běžnou výbavu svých stanů. Sauny od té doby prošly velkým vývojem a dnes jsou běžnou součástí každodenního života po celém světě.


Není tak divu, že se sauna opět stává místem pro setkání a společenské události. V saunách se trendem staly ceremoniály, kdy saunér polije horké kameny vodou a ledem s éterickými oleji, následně rozhání páru a vůni olejů po sauně. V jeden moment se tak spojí umění s pozitivními účinky sauny na lidské tělo.


Osvěžující ceremoniály


Oblibu ceremoniálů pozorujeme už delší dobu i v našich saunových světech, kde je právě mistrovství saunérů lákadlem i pro ty, kteří by jinak saunu nevyhledávali. Cílem ceremoniálů je nabídnout zážitek, a provést návštěvníka sauny ozdravnou kúrou teplem a díky speciálním dovednostem profi saunérů blahodárný účinek saun ještě zesílit.


Pokud jste saunový ceremoniál ještě nezažili, určitě jej musíte vyzkoušet. Předem si můžete přečíst naši reportáž, jak ceremoniály probíhají. Na místě vás tak nic nezaskočí.


O občerstvení se také starat nemusíte. Přes léto máme připravené osvěžující nápoje i něco malého k zakousnutí. Záleží jen na vás, jak svoji dovolenou v saunovém světě strávíte.



276 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page