top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunové ceremoniály: 6 věcí, které byste o nich měli vědět




Saunové ceremoniály jsou známé hlavně na severu, ale uchytily se také v Maďarsku, Německu a Rakousku. Postupně pronikají i k nám a podle narůstající popularity je vidět, že i Češi vědí, co je dobré. Pravých saunových mistrů je v Česku zatím hrstka, ale když budete pátrat, saunové centrum, které má saunové ceremoniály na programu, nakonec najdete.



Saunové ceremoniály posilují účinky saunování


Saunové ceremoniály jsou druhem zážitkového saunování. Podobají se tak například animátorským akcím, které znáte z dovolených. Jejich cílem je zprostředkovat návštěvníkovi zážitek, provést ho ozdravnou kúrou teplem a díky speciálním dovednostem profi saunérů blahodárný účinek saun ještě zesílit.


interiér finské sauny při nočním osvětlení

Ceremoniál pomůže s očistou těla i mysli.


Pojďme se teď společně podívat na to, jak probíhá saunový ceremoniál. Saunér si ceremoniál dopředu připraví a provede jím návštěvníky od přivítání po rozloučení. Podle povahy naplánovaného ceremoniálu do sauny přidá vonnou esenci a rozdá návštěvníkům solný nebo bylinný peeling.


Prvním úkol profesionálního saunéra je pak navození té správné atmosféry. Často k ceremoniálům pouští hudební kulisy, které návštěvníky doslova naladí na blížící se proceduru.


Parní náraz – teplota, která vás dostane do varu


První přichází na řadu polévání kamenů, čímž se zvyšuje teplota v sauně a vy se tak začínáte potit. Poté saunér horký vzduch rozežene po celé sauně. Ručníkem nejdřív rozvíří nejteplejší vzduch nad kamny a pod stropem, poté se věnuje každému návštěvníkovi zvlášť. Mávnutím ručníku vytvoří náraz horkého vzduchu přímo na tělo a obličej účastníka. Provedení úkonu je zcela v režii saunéra a záleží na jeho vynalézavosti. Může vás jemně ovívat, může použít nejteplejší vzduch nebo oboje kombinovat. Seance končí politím kamenů. Takto se rituál opakuje třikrát.


Solný peeling – detox pro vaši kůži


Tento velmi oblíbený ceremoniál se provádí ve finské nebo v solné sauně. Po druhém polití kamenů je potírna i tělo účastníka dostatečně rozehřáté. Saunér dá pokyn použít hrubozrnnou alpskou nebo himalájskou sůl, kterou si jemně vmasírujete po pokožky. Sůl odstraní odumřelé kožní buňky a kůži vydezinfikuje. Stejný princip se používá i pro ceremoniál s bylinným peelingem.


Ledový ceremoniál – i v sauně můžete cítit chlad


Led v dlaních muže v sauně znázorňující ledové saunové ceremoniály

Při ledovém ceremoniálu saunér použije silnou mentolovou esenci. Na kamna dá místo vody led a účastníkům rozdá džber s ledovou drtí. Na pokyn si kůži třete tříští, která ji revitalizuje a zbavuje odumřelé tkáně.


V sauně využijete při ceremoniálu i ledovou tříšť.



Relaxační ceremoniál – dostane vás do stavu harmonie


Jedná se o velmi klidný relaxační ceremoniál, kdy saunér vezme do potírny kovové misky různých velikostí a v meditačním rytmu do nich bouchá paličkou. Tóny se rozléhají po sauně a pomalu doznívají. Vibrace však prochází tělem ještě minutu poté a navozují pocit relaxace a uklidnění. Jednotlivé gongy mezi sebou mají časovou prodlevu a jejich zvuk vede k očistě těla, ducha i mysli.


Saunové ceremoniály vyžadují i správné zakončení


Po saunové seanci jde návštěvník do sprchy spláchnout ze sebe zbytek peelingu a esenciálního oleje. Následně se doporučuje vypít sklenici vody a nechat účinky saunového ceremoniálu doznívat v relaxační zóně nebo na čerstvém vzduchu.

Každé saunové centrum má svůj unikátní koncept ceremoniálů v závislosti na osobnosti a zkušenostech saunéra. Proto doporučujeme, aby si ceremoniály vyzkoušel a ohodnotil každý sám.




2 809 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page