top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Sauna, (ne)obyčejná záležitost


Obyčejná sauna dokáže mnoho – pomůže vám zrelaxovat, podpořit organismus v detoxikaci, vyrovnat se se stresem, ale je i skvělým pomocníkem při spalování tuků. Pravidelný pobyt v sauně přináší také mnoho výhod pro srdce, stimuluje krevní oběh, uvolňuje dýchací cesty a svaly a výrazně snižuje bolesti kloubů.


První sauny

Sauny nejsou ani zdaleka výdobytkem moderní doby. Jejich počátky sahají hluboko do historie až ke kočovným kmenům střední Asie. Tehdy šlo o primitivní konstrukce pokryté zvířecí kůží nebo plátnem. V ohni zahřáté kameny se v těchto chýších polévaly vodou, což v chýši vytvářelo horké klima.


Historie saunování v českých zemích

V českých zemích se o saunách zmiňoval již židovský obchodník Ibrahim ibn Jakúb a to před více než tisíci lety. Ve svých písemnostech popsal tehdejší sauny jako dřevěné boudy s kamny a trámy vycpanými mechem. Rozpálená kamna se i tehdy polévala vodou, lidé odpočívající v sauně pak horký vzduch rozháněli větvičkami.





Původ slova sauna

Slovo sauna pochází z finštiny, jde dokonce o jediné finské slovo, které bylo převzato do jiných jazyků a mezinárodně uznáno. Toto slovo dokonale reprezentuje Finsko, jeho obyvatele i finskou kulturu. Sauna už v jejích začátcích nebyla jen místem pro relax a odpočinek, šlo o místo určené pro společenské aktivity, náboženské obřady a léčivé procedury.


2,3 milionu

Tak přesně tolik saun najdete ve Finsku. Ačkoli se s oblibou traduje, že je ve Finsku více saun než Finů, není tomu tak,. Zatímco Finů je 5,5 milionu, saun je „jen“ 2,3 milionu. Sauny jsou jedinečnou součástí finské kultury a saunování je údajně jedním z důvodů, proč jsou Finové považováni za nejspokojenější národ na světě.


Rekordy ze světa saunování

Finské Tampere je světovou Mekkou saunování, jde o město, kde najdeme největší počet veřejných saun. Kromě toho tu najdeme i nejstarší saunu v celé zemi, saunu Rajaporti, která funguje už od konce 19. století. Ve Finsku najdete také nejhlouběji položenou saunu na světě, a to 1 400 metrů pod zemským povrchem. Vydat se do ní musíte do lomu Pyhäsalmi, ve kterém se dodnes těží zinek a měď.




Saunování je bezpochyby žhavým trendem s hlubokou historií. Pokud stále hledáte optimální útěk od běžných starostí, dejte sauně šanci, nebudete litovat. Kromě blahodárných účinků na psychiku má také celou řadu benefitů pro vaše fyzické zdraví.



249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page