top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Bizarnosti ze světa saunování

Aktualizováno: 18. 5. 2023


To, že má saunování bezpočet benefitů už asi víte. Proto se na saunování podíváme i z druhého pohledu. Nahlédneme pod pokličku bizarností, které nemají se zdraví prospěšným saunováním nic společného. A jedinou útěchou nám může být to, že žádná podobná akce na světě již neprobíhá.


Mistrovství světa v saunování aneb za vším hledej Finsko

První ročník se konal v roce 1999 a konal se ve finském městečku Heinola. Celá tato akce začala jako nevinná soutěž mezi nadšenci saunování, které se účastnilo jen pár lidí. To se ale brzy změnilo. Během několika let se z této akce stala prestižní událost, které se účastnily stovky milovníků saunování z dvaceti zemí.


Akce, která vznikla vlastně jako recese se brzy překlopila v událost, na které byla rivalita mezi soutěžícími tak velká, že šlo doslova o život. Pravidla soutěže byla tak přísná, že většina účastníků vydržela v sauně pouhé dvě minuty, ti nejlepší vydrželi o maximálně 4 minuty déle. Finská legenda a pětinásobný vítěz šampionátu Timo Kaukonen vydržel v roce 2003 v sauně 16 minut a 15 sekund. Asi si říkáte, že to není moc. Finalisté šampionátu ale soutěžili v sauně vyhřáté na 110 stupňů Celsia a aby to nebylo tak jednoduché, pořadatelé polévali každou půl minutu rozpálené kameny půl litrem vody. To saunu proměňovalo v rozpálenou troubu, kde nebylo možné dýchat. Soutěžící si navíc nemohli setřít pot z čela ani jiné části těla, což v tak extrémních podmínkách vedlo k přehřívání organismu.



Smutné finále


Poslední šampionát se odehrál v roce 2010. Při tomto ročníku došlo k tragické události, kvůli které bylo Mistrovství světa v saunování nadobro zrušeno. Finalisty tohoto mistrovství byli dva největší rivalové Fin Timo Kaukonen a Rus Vladimir Ladyženskij. Podmínky byly natolik tvrdé, že oba po 6 minutách v sauně zkolabovali. Tragickou dohrou byl fakt, že Ladyženskij po opuštění sauny na místě zemřel.


Saunování není soutěž


Při pitvě se ukázalo, že Ladyženskij podváděl. Před soutěží požil silná analgetika, která měla utlumit bolest a kůži si namazal mastí, aby necítil žár. Právě tento krok ho nejspíš připravil o život.


Jeho protivník Kaukonen strávil tři týdny v kómatu a musel podstoupit transplantaci kůže. Ze svých zranění se ale nakonec zotavil a na saunování nezanevřel.


Po tomto incidentu bylo mistrovství zrušeno. Široká veřejnost se tehdy shodla na tom, že sauna má být bezpečným místem, které kromě zdravotních benefitů nabízí i odpočinek a relax a že podobné soutěže nemají v moderním světě místo.


887 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page