top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Podzim prověří zdraví i duševní pohodu. Zůstaňte v klidu díky sauně



Podzim hýří všemi barvami, ale také představuje velkou výzvu pro naši obranyschopnost a psychiku. A není se čemu divit. Prudké ochlazení, sychravo a úbytek slunečního svitu pořádně zacloumají našim zdravím. K tomu, abychom toto nevlídné období ustáli bez úhony, je sauna jako stvořená.


Horký balzám pro ofouknutá záda


Potýkáte se s častými bolestmi zad a na podzim trpíte nejvíc? Není to jen pocit. V sychravém počasí máme tendence se choulit do sebe. Ztuhlá záda v kombinaci se studeným větrem fungují jako dokonalá bolavá rozbuška. 


Ať už vás trápí krční páteř nebo bedra, zkuste terapii saunovým teplem. To proniká hluboko do našeho těla, prokrvuje a uvolňuje stresem napjaté či sportem namožené svaly a zároveň zlepšuje i stav kloubů při různých kloubních chorobách


Sbohem podzimní deprese!.


Na podzim nenaříkají jen naše záda, ale i duše. S úbytkem slunečního svitu nám klesá jak energie, tak i dobrá nálada. Sauna má pro nás jednoduché řešení v podobě koktejlu dvou hormonů, které naše tělo v saunové lázni vytváří. 


Tím prvním je hormon endorfin (známý jako hormon štěstí). Náš mozek ho produkuje, aby vyrovnal diskomfort způsobený vysokou teplotou. Endorfin nás nejen udržuje v dobré náladě, ale umí i tlumit bolest. 


Druhý ze dvojice hormonů, melatonin, má v těle na starosti řadu důležitých funkcí. Mimo jiné zásadně ovlivňuje kvalitu našeho spánku, tedy to, jestli se ráno probudíme svěží a plní síly, nebo budeme celý den rozbití. Díky kombinaci melatoninu a endorfinu odcházíme ze sauny ve stavu blažené únavy, která nám pomůže lépe usnout.



Imunita na jedničku


Poslední, ale zásadní součástí našeho zdraví, která prochází na podzim zatěžkávací zkouškou, je naše imunita. I její stav můžete díky pravidelným návštěvám sauny zásadním způsobem zlepšit. Obranyschopnost našeho těla úzce souvisí s psychikou. Pokud jsme vyčerpaní a balancujeme na hraně deprese, odrazí se toto rozpoložení negativně i na našem zdravotním stavu.


Relaxace v sauně dokáže efektivně odbourat stres a nadopovat nás dobrou náladou do zásoby (hladina endorfinů se po saunování udrží zvýšená až tři dny). Už to je důležitý krok pro naši imunitu, sauna však umí ještě víc. 


Při saunování se významně zvyšuje hladina dvou klíčových obranných látek, které rozhodují o tom, jak se naše tělo popere s infekcí. Na sliznici dýchacích cest jsou to imunoglobiny a v krvi pak bílé krvinky, obránce číslo jedna našeho imunitního systému. Ty vydrží v pohotovosti ještě dalších šest dnů po návštěvě sauny. Vyplatí se tedy saunovat pravidelně, abychom si vytvořili účinný štít proti všem nástrahám podzimu.


Zdroje:


Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence, https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30275-1/fulltext

Saunováním ke zdraví. MIKOLÁŠEK, A. Era 2006. ISBN 80-7366-065-2






1 377 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page