top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Bolavé klouby? Sauna vám pomůže vrátit radost z pohybu



V kolenou, kyčlích, ramenou, ale třeba i v zápěstí a prstech. Všude tam vás můžou bolet klouby. Hledání příčin bolesti i následnou léčbu je nejlepší svěřit do rukou odborníka. I vy však můžete aktivně přispět ke zlepšení svého stavu. Zkuste třeba saunu. Její blahodárné účinky prospějí celému pohybovému aparátu včetně bolavých kloubů.


Bolest v kloubech se nejčastěji ohlašuje ve vyšším věku.  Není však „výsadou“ pouze seniorů, potrápit může i mladší ročníky. Často za ni může intenzivní sportovní zátěž, nebo také vyšší tělesná hmotnost. Spouštěčů bolesti je celá řada – od infekce, přes zánět, poruchy metabolismu (jako třeba dna) až po degenerativní poruchy.


Jak vám sauna pomůže?


Saunování dokáže účinně zlepšit stav celé naší pohybové soustavy. Teplo v sauně proniká do hlubších svalových tkání, čímž přispívá k rychlejší regeneraci a uvolnění svalů. U kosterního a pohybového aparátu podporuje roztažitelnost šlach a svalů a celkově zlepšuje funkce chrupavek.  Prohřátí ze saunové lázně tak lze efektivně využít právě při léčbě kloubních chorob. 


Lékař a průkopník saunování v Čechách, Antonín Mikolášek, oceňuje pozitivní přínos sauny u chronických revmatických procesů, i u specifických, pravděpodobně alergických postižení vazivové tkáně zvaných kolagenos. Sauna podle něj zlepšuje prokrvení v kloubních pouzdrech a snižuje viskozitu kloubního mazu.


Sauna jako přirozený lék na bolest


Poslední vcelku užitečnou funkci sauny představuje její schopnost zmírňovat bolest. Při pobytu v ohřívárně se totiž do krevního oběhu uvolňují endorfiny známé jako hormony štěstí. Ty umí nejen skvěle zbavit psychického napětí, ale fungují i jako přirozený tlumič bolesti. Saunu proto vyhledávají nejen ti, které trápí bolavé klouby, ale dokáže skvěle ulevit i od bolavých zad.


Protože má bolest kloubů mnoho možných příčin, je vhodné řešit léčbu s lékařem, který vám navrhne terapii na míru podle charakteru vašich potíží. Svůj zdravotní stav můžete pozitivně ovlivnit i saunou. V případě pochybností, zda je pro vás sauna to pravé ořechové, není od věci konzultace s ošetřujícím lékařem.





Zdroje:

MIKOLÁŠEK, Antonín. Česká sauna: saunování a stavba sauny. Praha, 1999




1 612 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page