top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

6 mýtů o saunování aneb Kdy nechodit do sauny?



1.      Po saunování se snadněji nastydnu


Kdy nechodit do sauny? V zimě rozhodně ano. Právě pravidelným saunováním máte možnost posílit obranyschopnost organismu a nedat tak šanci virům a bakteriím, které způsobují nachlazení a virózy.


2.      Saunování zatěžuje srdce


Mýtus. Pravidelné saunování má pozitivní dopady na posílení nejen imunitního systému, ale právě i na posílení srdce, cév a krevního oběhu.


3.      V sauně se skvěle hubne


Sauna vám nenahradí pravidelný pohyb, ale návštěva sauny výrazně přispívá k regeneraci těla a zbavuje ho škodlivých látek, které způsobují i usazování podkožního tuku.


4.      Sauny jsou nevhodné pro děti


Pro návštěvu sauny s dětmi lze doporučit sauny s nižší teplotou. V klasické finské sauně nechte děti sedět na nejnižší lavici.


5.      Po saunování budu unavený


Jednou z kouzelných vlastností saunování je schopnost snímat únavu či odstraňovat stres a nervozitu. Navíc v důsledku zlepšení oběhu krve se rychleji léčí možné poranění svalů a kloubů.


6.      Do sauny se nesmí chodit během kojení


Co se týče vztahu sauny a kojení, tak saunu mohou využívat kojící ženy bez omezení. Samozřejmě je nutné se poté důkladně osprchovat a důležitý je dostatečný příjem tekutin. V sauně také může docházet k samovolnému úniku mléka.



Kdy nechodit do sauny?


Existují však určité situace, kdy nechodit do sauny (nebo přinejmenším zvážit její návštěvu). Přinášíme vám některé z nich.


Sauna v těhotenství


Mnoho těhotných žen si užívá sezení v sauně, protože ta uvolňuje bolavé svaly při těhotenství. Je ale potřeba být opatrný, protože sauna může způsobit hypertermii, tedy zvýšení vnitřní teploty těla nad normální rozmezí.


Je prokázáno, že tělesná teplota nad 38 °C může působit potíže během těhotenství. Některé studie podle Organizace pro informace příčin vzniku vývojových vad (OTIS) ukazují zvýšené riziko defektů narozených dětí u žen, které vystavovaly tělo zvýšené teplotě v sauně v prvním trimestru těhotenství. Sauna v počátku těhotenství se tedy rozhodně nedoporučuje, protože vznikající plod je nejvíce ohrožen vysokou teplotou.


Pár pravidel pro„zdravé“ těhotné


  • nikdy nenavštěvovat saunu v prvním trimestru těhotenství

  • nechodit do sauny při předčasných stazích dělohy

  • vždy mít svůj suchý ručník kvůli plísňové infekci

  • prodloužit odpočinek po saunování a doplnit tekutiny


S druhým a třetím trimestrem se rizika snižují. Existují různé typy sauny a každá je nastavena na jinou teplotu a vlhkost, proto je výběr sauny v těhotenství důležitý. Pokud se žena na saunování během těhotenství necítí, může pro uvolnění svalových bolestí použít například horkou koupel (občas), masáž nebo různá dechová cvičení.


TIP: Vždy záleží na doporučení lékaře, který může saunu těhotným ženám doporučit či zakázat.


Stejně jako samotná sauna, i pára v těhotenství vyžaduje dobrý zdravotní stav. Těhotné se totiž může zvýšit krevní tlak a vzniklá zátěž na krevní oběh může způsobit nevolnost až kolaps. V parní lázni rovněž dochází k pocení, které u žen s kolísavým tlakem představuje riziko dehydratace.


Menstruace a sauna


Je zajímavé, že zhruba polovina českých saunistek obrací vzhůru nohama doporučení českých gynekologů a saunologů a bez potíží se saunuje i při menstruaci. Saunování s menstruací se však obecně nedoporučuje kvůli hygieně a možnému zvýšení krvácení z dělohy. Při následném ochlazení v chladné vodě může navíc dojít k riziku infekce.


Pokud ale přesto má žena chuť zajít si v období menstruace do sauny, možné to je při dodržení určitých zásad například místo ochlazovacího bazénku se doporučuje studená sprcha.


Sauna zdravotní rizika a zdravotní omezení


Saunování může být nebezpečné kvůli riziku kolapsu nebo přehřátí. Nejzranitelnější jsou děti, starší osoby se srdečními problémy a také osoby, které požily alkohol. Do sauny by rovněž neměli chodit lidé s kožními problémy a infekčními nemocemi.


Do sauny s antibiotiky?


Pokud berete antibiotika a chystáte se navštívit saunu, raději si to rozmyslete. Váš organismus je oslaben a nemusel by dobře snášet vysokou teplotu, která v sauně je. Platí, že sauna je relaxační v případě plného zdraví, takže saunu s antibiotiky lékaři nedoporučují.

A co sauna a děti? Přečtěte si Jaké má saunování účinky na zdraví dětí.



3 788 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page