top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jaké jsou účinky sauny na zdraví dětí?



Saunování dětí? Nejdříve ve třetím měsíci


Ve Finsku, kolébce saunování, jsou účinky sauny na zdraví dětí pozorovány už několik desetiletí. Rodiče zde své děti berou do sauny již velmi krátce po narození. To znamená v podstatě v době, kdy jim odpadne pupečník. Odborníci v tomto ohledu však nejsou za jedno.


Český nestor saunování MUDr. Antonín Mikolášek tvrdí, že je dobré vyčkat alespoň do dovršení třetího měsíce. I v tomto věku je však nutné dbát na kontakt s kojencem a hlídat, aby se nepřehříval. Zároveň je potřeba hlídat čas vyhřívání.

Zcela bezpečný je pak pobyt v sauně pro děti od dvou a půl až tří let. Odborníci se všeobecně shodují, že děti v tomto věku jsou již naprosto bez problémů schopny vyjádřit své pocity a také lépe zvládat horko. Ani tak by ale jejich pobyt v sauně neměl být příliš dlouhý.



Účinky sauny na zdraví dětí


Saunování je podle doktora Mikoláška nejlepší formou zvyšování dětské imunity. S tímto tvrzením se shodují i nejnovější studie z harvardské univerzity. Ta se dlouhodobě zkoumáním účinků saunování na lidský organismus zabývá. Studie amerického Národního institutu zdraví dokazují, že děti, které se pravidelně saunují, jsou méně často postiženy infekcemi horních cest dýchacích. Pokud už onemocní, průběh nemoci je lehčí a nevznikají další komplikace.


A jaké další účinky na dětský organismus saunování má? Kromě významného posilování imunity si děti lépe zvykají na přechody mezi zimou a teplem. Během roku pak lépe zvládají náhlé výkyvy teplot.


Pro zdravý a klidný spánek…


Saunování s dětmi  je stejně jako u dospělých obvykle doporučováno navečer. Dětem díky pobytu v sauně zdravě vyhládne. Zároveň se přirozeně zklidní a připraví na hlubší a klidnější spánek. Po saunování je velmi vhodný krátký pobyt na čerstvém vzduchu. Rozšířenými cévami totiž kyslík lépe proniká k buněčným strukturám, čímž pomáhá přirozeně posilovat obranyschopnost.


Aby mělo saunování pro děti skutečný efekt, je potřeba pravidelnost. S dětmi je vhodné chodit do sauny minimálně jednou týdně alespoň po dobu šesti týdnů, lepší je samozřejmě saunování v průběhu celého roku.


Hladové dítě po saunování

Po saunování dětem vyhládne, proto je dobré jim připravit nějakou zdravou svačinku



3 DŮLEŽITÁ PRAVIDLA PRO SAUNOVÁNÍ S DĚTMI


Při saunování s dětmi je potřeba dodržovat několik základních pravidel, abychom se vyvarovali nechtěných infekcí nebo přehřátí organismu dítěte.


  1. Nejdůležitějšími faktory jsou teplota a čistota sauny. Pro saunování se s nejmenšími dětmi je doporučována domácí sauna, případně malá sauna veřejná, o níž víte, že dbá na vysoké hygienické standardy a lze zajistit, že nebudou zároveň s vámi v sauně cizí dospělé osoby. Teplota sauny by měla pro děti být o 10 °C nižší než pro dospělé, tedy zhruba 70–85 °C.

  2. Co se týká ochlazování, měla by teplota zhruba odpovídat zevním klimatickým podmínkám. Za velmi nepříznivého venkovního počasí se děti neochlazují. Ochlazování kojenců a batolat by mělo probíhat v náručí matky nejlépe pod sprchou s vlažnou vodou, u starších dětí potom v brouzdališti a na čerstvém vzduchu.

  3. Důležitá je také délka saunování. Mladší batolata by v sauně neměla zůstávat déle než 3 minuty, u větších dětí by doba prohřívání neměla přesáhnout 5–8 minut.


Dejte dětem do života ty nejlepší návyky


Nechce se vám ven do zimy? Vezměte své děti a běžte se vyhřát do sauny. Cestou domů se pak nadýcháte čerstvého vzduchu a zajistíte plnohodnotný spánek pro všechny. Účinky sauny na zdraví dětí tak zpozorujete už po první návštěvě večer v postýlce. Kromě toho, že má saunování blahodárný vliv na lidský organismus, učíme jím děti i vztah k vlastnímu tělu a péči o něj. Tak jako všechno ostatní, i péči o své zdraví se děti učí nápodobou a my jim tak můžeme dát do života správné návyky, jak o sebe pečovat.


V neposlední řadě nám saunování umožňuje strávit chvíle plné relaxace, odpočinku i zábavy spolu s rodinou, a tak utužuje nejen zdraví, ale i naše vztahy.


Po sauně vám bude lépe i na duši. Ptáte se, Proč saunování zlepšuje náladu? Můžou za to hormony!




401 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page