top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Zdravé léto ve městě. Jak se držet v kondici v horkých dnech?

Zná to každý, kdo ve městě bydlí nebo kdo se přes léto alespoň do města občas dostane. Rozpálené ulice bez zeleně, zástupy lidí a ostré paprsky slunce a horko, které může být chvílemi až nesnesitelné. Přinášíme vám pár tipů, jak se přes léto udržet

v kondici a nespálit se.


Nemáte to štěstí, abyste mohli na léto odjet na chatu k rybníku, kde si odpočinete nejen psychicky, ale ještě si užijete přírody, ve které jsou horka mnohem snesitelnější. Nemusíte být nijak zklamaní, město nabízí spoustu možností, které můžete dělat každý den, abyste zůstali ve formě.



1. Choďte na procházky


Chůze patří mezi nejpřirozenější pohyb, proto nezapomínejte vyrazit na procházku i v letních měsících. Pokud to jen trochu jde, vyražte ven v době, kdy není takové horko, což znamená ráno před devátou hodinou nebo odpoledne po šesté hodině. 

V těchto hodinách není žár slunce tak přímý, to oceníte nejvíce na ulicích, kde se nedá schovat do stínu. Pokud to však je možné, držte se ve stínu. Na procházku si vymezte alespoň čtyřicet minut a více, vaše tělo delší pohyb ocení.



TIP: Jak zahnat v létě žízeň? Nemusí se to zdát na první pohled zřejmé, ale v horku žízeň nejlépe zaženete vlažným zeleninovým vývarem, který můžete v průběhu dne pomalu pít. Během dne byste měli vypít 2 - 2,5 litru tekutin a převažovat by měla voda, kterou si pro osvěžené můžete dochutit ovocnou nebo zeleninovou šťávou. Do pitného režimu můžete zařadit i zelené čaje.



2. Proběhnete se v parku


Když už jsme zmínili chůzi, automaticky vás asi napadlo, co běhání? Většina odborníků tuto aktivitu doporučuje, má to však svá ale… Trať si naplánujte v místech, kde to znáte. Nejde

o to, abyste se neztratili, ale abyste věděli, že je podél trasy stín, ve kterém se můžete schovat. Doporučuje se, aby alespoň polovina trati byla mimo přímé slunce.


Stejně jako u procházky je lepší vyrazit dopoledne nebo v pozdních odpoledních hodinách, kdy jsou teploty nižší. Ať už vyběhnete kdykoliv, nezapomeňte se chránit před slunečními paprsky a namažte se opalovacím krémem. Zapomenout nesmíte ani na dostatečný pitný režim.


TIP: Jak dodržovat pitný režim při aktivním životě?Pokud je doporučeno dospělému člověku denně vypít 2 - 2,5 litru tekutin, při běhání si můžete ještě litr navíc připočítat. Důležité je pít průběžně po celé den, abyste zabránili dehydrataci. Patnáct minut před vyběhnutím vypijte alespoň čtvrt litru vody.

3. Vyrazte se ochladit do sauny


O vlivu sauny na naše tělo už ví každý. Stále však existuje skupina lidí, která nevěří, že saunování v létě je minimálně stejně účinné a tělu prospěšné jako v chladnějších měsících. Pokud chodíte do sauny v létě, vaše tělo se naučí lépe zvládat vysoké letní teploty. Výsledkem je, že se budete cítit lépe a zlepší se termoregulační schopnost vašeho organismu.

Pravidelné saunování také ovlivní, že se budete mnohem méně potit, což poznáte především při tropických dnech. Pokud navíc chodíte i v létě cvičit nebo běhat, potřebujete regenerovat unavené svaly a klouby. Kde jinde, než v sauně.

Aby toho nebylo málo, tak sauna - opravdu - detoxikuje organismus a pomáhá při odstraňování stresu a nervozity.




128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page