top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování seniorů aneb Sauna pomáhá v každém věku



Dělí vás od důchodu už jen pár dortových svíček a bojíte se, že na „stará kolena“ budete muset pověsit klíče od sauny na hřebík? Máme pro vás dobrou zprávu. Saunovat se můžete klidně dál, protože sauna svědčí všem generacím. Přesto má saunování seniorů pár specifik, se kterými je dobré se seznámit.


Dříve byla lidem po dosažení šedesátého roku života sauna automaticky zapovězená. Důvodem byla obava, že srdci staršího člověka hrozí v sauně selhání. Tuto domněnku vyvrací průkopník českého saunování, lékař Antonín Mikolášek (mimochodem ročník 1927 a stále se s chutí saunuje, takže ho můžeme brát jako skvělou inspiraci).


Zdravotní stav v hlavní roli


Srdce v sauně podává podle Mikoláška výkon podobný tomu, jaký vydává při rekreační pohybové aktivitě. Také obavy ze zvýšení krevního tlaku v sauně nejsou podle něj na místě. V sauně naopak dochází k jeho přechodnému snížení, protože v teple se rozšiřují cévy v periferii a to vede ke snížení napětí stěn malých tepen.


U zdravého člověka je tedy riziko zatížení srdce a cév minimální a sauna dokonce funguje jako účinná prevence kardiovaskulárních chorob. S rostoucím věkem však narůstá i riziko různých zdravotních neduhů. Některé z nich se můžou stát dočasnou, jiné i trvalou překážkou v saunování.


O tom, zda se můžete ve zralém věku saunovat, rozhodne váš zdravotní stav. Základní pravidlo je vcelku jednoduché: léčba jakékoli akutní nemoci by se měla odehrávat v posteli, nikoli v sauně. Pak jsou tu ale ještě nemoci, ze kterých se do pár dnů nevyležíme.



Srdce a cévy v pohodě


Antonín Mikolášek považuje pro saunování ve vyšším věku za klíčové, aby srdce a cévy fungovaly vyhovujícím způsobem. Saunování nedoporučuje u nejvyššího stupně nedostatečného výkonu srdce, který se projevuje otoky, modráním okrajových částí těla a dušností i v klidovém stavu.


U chronických chorob rozhoduje o vstupu do sauny více faktorů – zejména v jakém stádiu se nemoc nachází a jak nám funguje kardiovaskulární systém. Pokud dodržujete pravidla zdravé životosprávy, vaše choroba je v prvním či druhém stádiu a podstoupili jste úspěšnou léčbu k odstranění příčin nemoci, má sauna zelenou. Postoupila-li choroba do posledního, třetí stadia, pak je saunování vyloučené. V případě jakýchkoli pochybností je více než vhodná konzultace s lékařem.


Lékař by měl být vaším spojencem a rádcem i v případě, že užíváte jakékoli léky a nejste si jistí, jak budou v kombinaci se saunou reagovat. Obrátit byste se na něj měli i v případě, že patříte ke starším ročníkům a do sauny se chystáte poprvé. Po dohodě s lékařem můžete podstoupit i zátěžový test na bicykloergometru, který vám odhalí, v jakém stavu se nachází váš kardiovaskulární systém.



Pravidla saunování seniorů


Pobyt v sauně by měl být uzpůsoben seniorům na míru. Celkově by se měl nést v šetrnějším duchu, což zahrnuje jednak nižší teplotu v prohřívárně (o 10 °C), jednak kratší dobu prohřívání. Při saunování preferujte nižší lavice. Pokud saunujete ležmo, dejte si trochu na čas při zvedání a odchodu. Doktor Mikolášek doporučuje i krátkou masáž lýtek.


Také ochlazení by mělo probíhat v jemnějším módu. Volte raději sprchu a případný pobyt na čerstvém vzduchu. Trio prohřátí – zchlazení – relaxace byste měli absolvovat jednou až dvakrát a na závěr si dopřát dostatečný odpočinek a doplnit ztracené tekutiny.


Sauna může významným způsobem zlepšit kvalitu života seniorů a ulevit jim od neduhů spojených s vyšším věkem. Zlepšuje fungování dýchacích cest, zvyšuje odolnost proti virovým infekcím, posiluje celkovou imunitu, ulevuje od bolestí svalů a kloubů, podporuje hojivé procesy v těle, zlepšuje náladu, uvolňuje napětí, odstraňuje únavu, působí jako prevence nemocí srdce a cév a pomáhá zlepšovat stav pleti i vyhlazovat vrásky. A k tomu všemu funguje jako skvělé místo pro udržování sociálních kontaktů, které zásadním způsobem přispívají k pohodovému podzimu života.



Zdroje:

Senioři v sauně. Intenzivní saunová lázeň tlumí zdravotní potíže

Seriál MUDr. Antonína Mikoláška o problematice saunování seniorů pro Projekt Senzační Senior

Saunování prospívá zdraví i humanitě


2 368 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page