top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunová kosmetika se vám dostane pod kůži. Jak vybrat tu pravou?



Pravidelné saunování prospívá nejen zdraví, ale umí zlepšit i kondici naší pokožky. Proto stojí za to spojit pobyt v sauně s péčí o pleť a dopřát jí extra porci kvalitní saunové kosmetiky. Odměnou vám bude čistá, zářící a sametově hebká pokožka. Nabídka kosmetických prostředků vhodných do sauny je nepřeberná, s námi se v ní snadno zorientujete.




Co se děje s kůží v sauně


Horko v sauně podporuje zvýšené prokrvení pokožky. Podle průkopníka českého saunování, lékaře Antonína Mikoláška, je takové prokrvení blahodárné, protože při něm dochází k zevní očistě kůže a k obnovení ochranného filmu, který tvoří bariéru před bakteriemi.


Naše kůže se v sauně pořádně zpotí a může dojít až k jejímu vysoušení. Zároveň však saunování podporuje otevírání pórů a tím pomáhá pokožce lépe vstřebávat výživné látky, které na ni aplikujeme. Mezi stálice saunové kosmetiky patří hlavně peelingy, krémy a esenciální oleje.


Bez peelingu ani ránu


Peeling představuje ideálního saunového společníka. Čistí pleť, odstraňuje z ní odumřelé buňky, prokrvuje, vyživuje, zjemňuje a sjednocuje její barvu. Není divu, že ho najdete v nabídce většiny saun. V saunových světech můžete navštívit i peelingové ceremoniály. Vychutnat si můžete nejčastěji peeling, jehož základem je hrubozrnná sůl či jiná čistící složka, třeba třtinový cukr. 


Aby vás peeling nesedřel z kůže, měl by obsahovat také složku zvláčňující a vyživující – dobrou službu dělá zejména med či olej. Ideální místo a čas pro peelingovou masáž nastává, když si lebedíte v klasické sauně či parní lázni. Nanášejte ho krouživými pohyby od chodidel směrem nahoru a nechte působit po celou dobu vašeho pobytu v potní místnosti. Zbytky peelingu smyjte při ochlazování ve sprše.


Krémy plné živin


Toužíte-li po zvláčnění, regeneraci a výživě vaší pleti, můžete ji v sauně hýčkat i speciálními krémy. Jejich základ často tvoří med nebo další látky se zvláčňujícími schopností, jako například glycerín. Podobně jako peeling se i saunový krém používá na vlhkou pokožku přímo v potní místnosti. Výživné látky z krému se zde účinně vstřebají do pokožky a zabraňují jejímu vysoušení. Krém se následně oplachuje při sprchování.


Voňavá terapie


Výčet saunové kosmetiky by nebyl kompletní, pokud bychom nezmínili vonné esence. Pro jejich použití je prostředí sauny jako stvořené. Volbou vhodného éterického oleje můžeme podpořit nejen dobrou náladu, ale i naše zdraví. Potřebujete uvolnit, osvěžit, povzbudit nebo protáhnout dýchací cesty? To všechno umí saunová aromaterapie.


Vonné esence jsou úžasně variabilní. Na ozdravení dýchacích cest se skvěle hodí eukalyptus, máta, borovice a mentol. Napjatou mysl uvolní levandule a meduňka a unaveného ducha osvěží výtažky z citrusů. Užívat je můžete buď jednotlivě, nebo si pořídit speciálně namíchanou směs, která v sobě snoubí pozitivní vlastnosti všech použitých složek.


Mydlit či nemydlit?


Jste zvyklí si dopřát po posledním saunovém cyklu pořádnou sprchu s mýdlem? Pak vězte, že se klidně můžete spokojit pouze s vodou. Uchováte si tak přirozený ochranný filtr, o kterém se zmiňuje Antonín Mikolášek v úvodu. Střídmost se vyplatí také při aplikaci kosmetických přípravků. Výjimku uděluje doktor Mikolášek majitelům suché pleti, kterou doporučuje ošetřit jemným olejíčkem.


Rada na závěr: Při výběru saunové kosmetiky se vyplatí upřednostnit kvalitní přírodní kosmetiku. Naše pleť je díky sauně připravená vstřebat z kosmetiky maximum obsažených látek, proto bychom ji měli ušetřit jakékoli nežádoucí chemie.



7 902 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page