top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Sauna a zdraví: Získejte krásnější pleť, radí vizážistka



Leono, co přesně má společného sauna a zdraví? Jaké jsou účinky tepla na pleť?


Saunování, jak je již obecně známo, zlepšuje prokrvení pokožky. Vlivem tepla dochází ke zvyšování schopnosti rozšíření periferních cév, rozšiřují se také kožní póry a při následném zchlazení dochází opět k jejich smrštění.


Jaký má tento proces vliv na zdraví naší pokožky?


Díky rozšíření pórů se zlepšuje dýchání kůže, pleť se zbavuje nečistot, odumřelých buněk a škodlivých látek. Tento proces napomáhá k zevní očistě kůže a zpomaluje stárnutí.



Pokožku již tedy není třeba po saunování čistit?


Dokonce to není ani vhodné. Saunování přispívá k uvolnění odtoku mazu a pokožka získává ochranný potah, který chrání před vnikáním bakterií. Posiluje na pleti její kyselý plášť a učí ji hospodařit s hydratací. Bezprostředně po saunování se proto nedoporučuje pleť ošetřovat mýdlem ani pleťovou kosmetikou, což potvrzuje ve svých článcích i nestor českého saunování MUDr. Antonín Mikolášek. Výjimkou může být typ velmi suché pleti, kdy můžeme pokožku jemně protřít olejíčkem.

FOTO: Kosmetička Leona Ondrušková

Sauna a zdraví: Vizážistka Leona Ondrušková prozradila, že pleť bychom bezprostředně po saunování neměli ošetřovat mýdlem ani zatěžovat pleťovou kosmetikou. Foto: Archiv Leony Ondruškové


Existuje nějaká doporučená, a naopak zakázaná kosmetika do sauny?


Pokud chcete účinky sauny ještě více maximalizovat a využít teplem otevřené póry pokožky, mnohé sauny nabízí prospěšné přísady jako je mořská sůl a med. Med je totiž výborným detoxikačním a antibakteriálním produktem vhodným k čištěním pórů. Výrazně pomáhá při hojení a vyhlazení pokožky. Sůl můžete využít jako peeling.


Čemu se naopak při saunování vyhnout jsou kosmetické přípravky s alfa-hydroxylovými kyselinami (označovány také ovocné/AHA kyseliny) a retinolem, ty by při působení horka mohly pleť podráždit.


Za relaxaci v sauně vám poděkuje nejen vaše pleť. Zjistěte, jak saunování pomáhá s detoxikací organismu


Jak působí sauna na naše vlasy?


Sauna zlepšuje i zdraví pokožky hlavy. Upravuje její nadměrnou suchost, produkci mazu nebo tvorbu lupů. Tím pomáhá i vlasům. Samotný vlas je ale lepší před horkem a vlhkem ochránit. Proto můžete použít masku či kokosový olej a nechat ji působit po celou dobu saunování nebo takto vlasy ošetřit po návštěvě sauny.


Je saunování vhodné i pro lidi s problematickou pletí?


Saunování má pozitivní vliv na problematickou pleť se šupinkami, jelikož dochází k jejímu zvláčnění. Pleť je díky němu jemnější a elastická. Střídání teplot také obnovuje lymfatické cesty. U typu citlivé-namáhané pleti s genetickou zátěží ke vzniku červených žilek může při střídání teplot dojít ovšem k překrvení, popraskání a následně mikrosraženinám. Při tomto typu pleti je možné místo finské sauny zvolit saunu s nižší teplotou, případně infra saunu. U mladé pleti, která je pružná, vzniká tento problém jen zřídka.


V jakém ročním období je nejlepší se saunovat?


Ideální je samozřejmě saunovat se pravidelně. Při pravidelném saunování se pleť stává odolnější vůči zimě a horku, jelikož je již zvyklá na extrémní podmínky a přestane na tyto změny reagovat přecitlivěle. Velmi žádoucí je saunování v zimním období, kdy se pleť méně prokrvuje a vypadá “zašedle“. Rychlejším procesem produkování mazu a odstraňováním nečistot z pórů se tak stává zářivější a zdravější.


Sauna a zdraví jdou spolu ruku v ruce. Přečtěte si, jak saunování zlepšuje imunitu a pomáhá bojovat s nemocemi


Je vhodné navštěvovat saunu i v létě?


Odborníci doporučují chodit do sauny i v létě. Z hlediska dlouhodobého účinku saunování má největší význam právě vzestup hladin imunoglobinu A, který se vyskytuje na sliznici dýchacích cest a zabraňuje pronikání mikrobů. Jeho hladina klesá teprve 7. den po saunování, což je také důvod k pravidelnému saunování jednou za týden. Jen tak je podle nich možné udržet obranné schopnosti, které si tělo vytvořilo pravidelnou návštěvou sauny. Saunováním v létě se také tělo i pokožka lépe aklimatizuje na vysoké teploty, které bude následně snášet lépe.



1 736 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page