top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Regenerace v sauně a zotavení svalu po zranění



Pokud jste propadli saunování, tak vás jistě těší stále nové a nové výhody, které tato činnost přináší. Věděli jste, že kromě psychické pohody a detoxikace vám saunování může pomoci i po poranění? Proto saunu také v tak hojné míře využívají vrcholoví sportovci. Utrpěli jste zranění svalu? Regenerace v sauně je vhodná i pro vás. Přispívá totiž úspěšnému hojení zranění. V případě, že vám tedy doktor saunu nezakázal, můžete začít!


Saunování uleví od bolesti svalů a urychlí proces hojení


Saunování pravidelně holdují i vrcholoví sportovci. Sauna má totiž blahodárné účinky na přetažené svalstvo a „pokud jde o bolest svalů, která je způsobena svalovou námahou, je saunování na místě a je možné jej zařadit dle vlastního rozhodnutí postiženého,“ říká nestor českého saunování MUDr. Antonín Mikolášek.


Jedním z příjemných a prokazatelných účinků saunování je zvýšení průtoku krve.

Orgány jsou více okysličovány a dostávají se k nim potřebné látky. Díky tomuto prokrvení se rychleji hojí stabilizované rány po zranění i operacích. Ti, jež trpí na natržené svaly či vykloubená ramena něco takové čas od času potřebují.



Regenerace v sauně pomůže i od stresu


Rány se vám budou lépe hojit, když budete v psychické pohodě. Dobré jídlo, oblíbená hudba a samozřejmě saunování – to vše má skvělý vliv na lidskou psychiku. Člověk se v sauně uvolní, zbaví se stresu, nervozity i deprese. Bezprostředně po saunování můžete cítit mírnou únavu, ale tu vystřídá velký přísun energie.


Navíc si v sauně i skvěle odpočinete, a to je lepší než dvacet doktorů. Tělo potřebuje k hojení spousty sil, a tak mu je dopřejte. I takto může vypadat příjemná regenerace a hlavně relaxace.


Saunování se neslučuje se všemi druhy zranění


Saunovat byste se neměli bezprostředně po kontaktním sportu, pokud jste se při něm zranili. Akutní zranění jsou vždy provázány s porušením cévní stěny (řezné a tržné rány, zhmoždění, vykloubené zlomeniny). Tyto stavy působí bolest, která se musí v první řadě tišit léky, jež vám předepíše lékař. Saunování bohužel v tomto případě nepomůže.

Sauna a běhání se k sobě hodí. Ale ne bezprostředně po náročném tréninku

Pamatujte na to, že sauna není vhodná ani bezprostředně po náročném běhu.


Pokud máte otevřené zranění, měli byste saunování rovněž raději nechat na tu dobu, až se vám úplně zahojí. Nejenže by návštěva sauny nebyla zrovna hygienická pro vás ani ostatní, ale také by vám to nemuselo být příjemné.


„Saunování se může aplikovat nejdříve až po úspěšné stabilizaci poranění, tedy v pozdní fázi hojení a v rekonvalescenci. Rozhodovat o tom má pouze ošetřující lékař,“ uvádí MUDr. Antonín Mikolášek.


Kdy ještě saunu raději vynechat?


Sauna také není vhodná pro lidi po nedávném infarktu myokardu a stenóze aorty. Pro ty, kteří mají však stabilizované onemocnění srdce, je saunování bezpečné a nemusí se bát.


Pamatujte na to, že sauna není vhodná ani bezprostředně po náročném běhu a jiném sportu, který vás úplně vyčerpá. Srdce je unavené a v sauně byste okamžitě poznali, že něco není v pořádku. V horším případě se může dostavit nevolnost, která vedle až k omdlení. Oproti tomu saunování po posilovně je ideální.


A kdy si naopak saunování se sportem rozumí? Podívejte se na článek Účinky sauny potěší i běžce. Zvyšte svůj výkon


Zdroje:


Do Saunas Help or Hurt Sore Muscles? | Outside Online. Outside Online [online]. Copyright © 2017 Mariah Media Network LLC. [cit. 14.03.2017]. Dostupné z: https://www.outsideonline.com/1966201/do-saunas-help-or-hurt-sore-muscles


Infrared Sauna Therapy: how injuries and illness are helped by infrared sauna us.


Infrared Sauna Benefits, Use, Buying and Building Made Easy [online]. Dostupné z: http://www.the-infrared-sauna-effect.com/infrared-sauna-therapy.html



1 586 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page