top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak přežít ve zlých časech bez sauny 2 - Inhalování


Naše dýchací cesty si zaslouží speciální péči po celý rok. Jsou totiž vstupní branou pro viry a bakterie, které krouží všude kolem a čekají na svou příležitost. Je tedy v našem zájmu udržovat sliznice dýchacích cest v co nejlepší kondici a nedat bacilům šanci. Chodíte-li pravidelně alespoň jednou týdně do sauny, máte vystaráno. Co ale dělat, když není sauna na dosah?


Dýchací cesty pod parou

Pokud doma se smutkem v duši vzpomínáte na zlaté předkaranténní časy, kdy vám o dýchací cesty s láskou pečovala finská sauna nebo parní lázeň, nesmutněte. V době, kdy s těžit z některých jejích benefitů.


Inhalování funguje jako skvělá prevence nemocí dýchacích cest. Zároveň pomáhá i při léčbě respiračních nemocí, ať už akutních, nebo chronických. Při inhalování se naše dýchací cesty vlivem vlhkého tepla posilují, čistí, uvolňují a lépe se nám odkašlává.


Šup s hlavou pod ručník

Na domácí inhalování toho moc nepotřebujete. Většinou si vystačíte s velkým ručníkem a hrncem s horkou vodou. Pokud máte po ruce vonné esence jako třeba eukalyptus, tymián, tea-tree, mentol, borovici lesní, myrtu (dobře poslouží i obyčejná Alpa), bylinky jako heřmánek, šalvěj či mátu, nebo mořskou sůl, Vincentku či Bílinskou kyselku, můžete je také přizvat na pomoc.


Inhalování se věnujte ideálně každý den po dobu 5 až 10 minut. V případě akutní nemoci můžete zvýšit počet inhalací za den až na tři sezení. Po proceduře se doporučuje alespoň půlhodinový odpočinek. Také se po ní zkuste vyhýbat prašnému a znečištěnému prostředí. Prokrvené dýchací cesty totiž snáze vstřebávají jak léčivé látky, tak i ty škodlivé. Luxování koberce a drhnutí dlaždic Savem tedy nechejte na jindy.


Váháte? Lékařem nic nezkazíte

Pokud se pouštíte do inhalace s cílem podpořit léčbu akutní nemoci, konzultujte raději vhodnost procedury se svým lékařem. Onemocníte-li totiž zánětem dýchacích cest, může vyšší teplota zánět ještě více „rozjet“. V takovém případě vám prospěje spíše studená inhalace, kdy inhalační tekutinu vdechujete neohřátou.

Nechcete-li se hrbit nad hrncem a riskovat opaření horkou vodou, zvažte investici do speciálního přístroje zvaného inhalátor. Vyplatí se všem, jejichž dýchací cesty potřebují dlouhodobou péči. Ocení ho jak ti, kterým se běžné respirační choroby vracejí jako bumerang, tak i astmatici, alergici a pacienti s chronickými nemocemi dýchacích cest.


Co inhalovat: minerální vody, éterické oleje, bylinky, nebo léky?

Inhalace: Zapomenutá metoda, jak léčit rýmu i chřipku

Inhalace

Co a jak správně inhalovat?




160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page