top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Ochlazení, důležitý krok, který byste neměli po saunování vynechat


Ochlazování těla po saunování je klíčovým krokem pro zvýšení jejích přínosů pro zdraví a pohodu. Pravidelné ochlazování mezi jednotlivými saunovacími cykly podporuje rychlejší regeneraci těla a zlepšuje krevní oběh. Střídání teplého prostředí sauny a ochlazení navíc podporuje imunitní systém. Tento proces totitiž stimuluje produkci bílých krvinek, které pomáhají tělu bojovat v boji proti infekcím a nachlazení.

Pojďte se s námi podívat na pět osvědčených metod, které můžete k ochlazení po saunování využít.


Sprcha

Sprcha je snadný způsob, jak ochladit tělo po saunování. Hlavní výhodou je, že si můžete nastavit teplotu vody, nemusíte se tak nutně ochlazovat úplně ledovou vodou. Začněte vlahou vodou a postupně teplotu snižujte.

Tento způsob je vhodný pro saunové začátečníky a pro ty, které preferují mírnější způsob ochlazení.


Ochlazovací vědro

Ochlazovací vědro představuje tradiční a rychlou metodu ochlazení. Studená voda z vědra poskytuje okamžitý pocit osvěžení a energie. Tento způsob je obzvláště oblíbený pro jeho schopnost rychle snížit tělesnou teplotu a stimulaci krevního oběhu.



Studený vzduch

Procházka na čerstvém, studeném vzduchu je skvělý způsob, jak ochladit tělo. Pobyt venku po sauně umožňuje tělu pomalu se adaptovat na nižší teploty, zatímco čerstvý vzduch pomáhá revitalizovat dýchací systém. Tato metoda je ideální pro ty, kteří hledají postupné ochlazení bez použití vody.


Ochlazovací bazén

Skok do ochlazovacího bazénu po saunování je jednou z nejefektivnějších metod, jak rychle snížit tělesnou teplotu. Tento způsob ochlazení nabízí okamžité osvěžení a je zvláště oblíbený mezi saunovými nadšenci pro jeho schopnost rychle obnovit tělo po vysokých teplotách sauny.

Chladná, často téměř ledová voda v ochlazovacím bazénu stimuluje tělo na více úrovních. Okamžitý kontakt s chladnou vodou vyvolává intenzivní reakci těla, která zahrnuje zrychlení krevního oběhu a zvýšení srdeční frekvence.





Ledová studna

Ledová studna představuje jednu z nejoblíbenšjích forem ochlazování, která je dostupná v saunových světech. Tato metoda využívá speciálně upravenou kamennou studnu nebo nádobu, která je až po okraj naplněna ledovou tříští. Ta poskytuje okamžité a intenzivní ochlazení těla po jednotlivých saunovacích cyklech.

Někteří lidé preferují jemné potírání těla malými množstvími ledu, což pomáhá postupně snižovat tělesnou teplotu bez přílišného šoku pro organismus. Na druhé straně stojí odvážnější jedinci, kteří si pro maximální osvěžení na sebe hází hrsti ledové tříště přímo na nahé tělo. Další možností je zchlazení plosek chodidel, což přináší rychlou úlevu a osvěžení, aniž by došlo k extrémnímu ochlazení celého těla.





Ať už si vyberete kteroukoliv z těchto metod, naslouchejte svému tělu a vyberte si způsob ochlazení, která vám vyhovuje nejvíce.





467 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page