top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Nejlepší prevence proti chřipce?



Každý rok vyřadí z provozu až 15 procent Čechů. O čem je řeč? O chřipce, jejíž sezóna právě nabírá na obrátkách. Toto virové onemocnění většinou vyležíte za týden, ale může vám způsobit i velmi nepříjemné komplikace. Proto je dobré se na něj připravit dříve, než vás stihne poslat do postele.


Čím více bílých krvinek vám proudí v krevním oběhu, tím snáze si i dlouho po odchodu ze sauny dokáží poradit s nájezdy kapénkových virů.

Každý rok vyřadí z provozu až 15 procent Čechů. O čem je řeč? O chřipce, jejíž sezóna právě nabírá na obrátkách. Toto virové onemocnění většinou vyležíte za týden, ale může vám způsobit i velmi nepříjemné komplikace. Proto je dobré se na něj připravit dříve, než vás stihne poslat do postele.


Abychom zvolili správnou strategii v boji proti chřipce, je dobré se s tímto nepřítelem co nejlépe seznámit. Chřipku způsobují viry, které se přenášejí vzduchem kapénkovou infekcí. Do našeho těla vniknou nejčastěji přes výstelku nosohltanu.



Na týden ze hry


Zavítá-li k vám chřipka, ohlásí se nejčastěji vysokou horečkou, zimnicí, bolavými svaly a klouby a bolestmi hlavy. Později se přidá suchý dráždivý kašel a škrábání v krku. Objevit se můžou i žaludeční obtíže. Dobré je také vědět, že prodělaná chřipka vám nevytvoří imunitu. Onemocnět tak můžete klidně opakovaně.


Imunita ve střehu díky sauně


Pokud chcete letošní chřipkovou epidemii ustát ve zdraví, vsaďte s důvěrou na saunu. Sauna funguje jako skvělý trenažer, na kterém si vaše tělo pravidelně trénuje svou obranyschopnost proti chřipce. Horko v sauně dokáže zvýšit teplotu našeho těla až o dva stupně. Tím vytváří situaci podobnou horečce, která není ničím jiným než obrannou reakcí těla na vznikající infekci. Čili pokud sedíte v sauně, vaše tělo získá dojem, že se o vás pokouší nemoc a začne se jí bránit produkcí bílých krvinek.


Čím více bílých krvinek vám proudí v krevním oběhu, tím snáze si i dlouho po odchodu ze sauny dokáží poradit s nájezdy kapénkových virů. Tento ochranný efekt vydrží až sedm dní, proto je dobré, když do sauny zajdete alespoň jednou týdně. Sauna navíc posiluje i specifickou obranyschopnost sliznic dýchacích cest a udržuje je čisté a průchozí. A to se také hodí, protože právě dýchací cesty jsou vstupní branou pro nezvaného návštěvníka jménem chřipka.


Udržujte se v dobré kondici


Chřipková prevence vyžaduje komplexní přístup. Dopřejte si pestrý vyvážený jídelníček plný živin, vitamínů a minerálů. Hýbejte se pravidelně, a pokud možno na čerstvém vzduchu. Vyhraďte si dostatek času pro odpočinek, vydatně spěte a dejte stop stresu.


I zde vám může pomoc sauna, zejména pak její prokazatelné účinky v léčbě nespavosti a odbourávání napětí. To, že v sauně odložíte i své každodenní starosti, naberete síly a zlepšíte si náladu, můžete brát jako příjemný bonus. V boji proti chřipce tak bez námahy získáte další body navíc.


EXTRA TIP: Vyznavači extrémních cest ke zdraví můžou zkusit poslat chřipku k ledu Wim Hofovou metodou.



1 342 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page