top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Hubnutí v sauně: doplněk k pravidelnému pohybu



Tipům, jak zhubnout do plavek pro letošní rok odzvonilo. Objeví se zase za pár měsíců. Abyste je nepotřebovali a nemuseli si ani na Nový rok dávat velká předsevzetí, máme pro vás jednu radu. Udržujte se ve formě po celý rok. Třeba v sauně, která sice nepůsobí jako zázračná dieta, ale má vliv na vaše spalování.


O saunování a hubnutí už toho bylo napsáno hodně, ale jelikož je opakování matka moudrosti, připomeňte si, jak to opravdu je. Dá se v sauně zhubnout nebo ze sebe pouze vypotíte vodu, kterou následně doplníte?


Hubněte při saunování


Ano, pravidelným saunováním opravdu můžete shodit několik kilo, však je také sauna součástí tréninkového procesu některých sportovců, které čeká vážení před zápasem. Ovšem sauna vám štíhlou postavu nezařídí, stejně jako vám nenahradí pohyb.


Při saunování dochází k detoxikaci těla, díky čemuž může saunování sloužit jako doplněk ve fázi, kdy chcete zhubnout. Právě zmiňovaný doplněk je důležité slovo, protože v sauně můžete spálit pouze omezený počet kalorií.


„Sauna totiž působí jako mírný kondiční trénink a tělo v horkém prostředí zažívá zátěž jako při sportu v narušeném životním rytmu, a následkem je vliv na zlepšení fyzické kondice. Nepomůže vám, abyste uběhli maraton, ale při pravidelných celoročních návštěvách sauny, se už nebudete zadýchávat při cestě do schodů a určitě se bude celkově cítit lépe fyzicky i psychicky,” řekla pro Svět ženy Naďa Koštovalová, která je bývalou reprezentantkou v atletice a v současnosti působí jako kondiční a osobní fitness trenérka.


Teplota v sauně a hubnutí


Mezi nejoblíbenější sauny patří klasické finské, ve které jsou teploty vyšší. A každý stupeň může mít vliv na konečný výsledek. Ve vysokých teplotách, např. finská sauna, je pot, který se z vás vypařuje, tvořen z 95 % z vody. Odborníci tak tvrdí, že je zde možné spálit maximálně 300 kalorií.


U saun s nižší teplotou a větší vlhkostí, např. herbal sauna nebo tropická sauna, je složení potu trochu odlišné. Vody obsahuje o deset procent méně, tedy okolo 85 %. Zbytek se skládá z cholesterolu, tukových buněk a dalších pro tělo škodlivých látek. Za nižší teploty vyloučíte ze svého těla až o 10 % více škodlivin. Cesta za hubnutím tak začíná na nižší teplotě.



Hubněte zdravě


Saunování je zdravé. Pravidelné saunování ještě zdravější, což prokazují desítky až stovky celosvětových studiů. Pozitivní vliv nejen na fungování těla, ale i redukci váhy byl prokázán i u lidí se srdečními problémy. Při pravidelném saunování došlo nejen ke snížení krevního tlaku, ale i zmiňované hmotnosti.


Hubnutí v sauně má i další účinky na lidské tělo. Zbavuje tělo toxinů a balastních látek ve tkáních, staví první krok k zahájení hubnoucí kůry. Zároveň podporuje funkci srdeční i dýchací soustavy, čímž pomáhá při následujících fyzických aktivitách.


Saunování po sportu


Spoustu sportovců, ať už profesionálních nebo amatérských, se někdy setkalo s tvrzením, že do sauny je dobré zajít rovnou po výkonu, což patří mezi tradiční mýty, kterými je saunování ověnčeno. Po sportu je lepší, když tělu dopřejete pauzu. Alespoň půl hodiny, ještě lépe hodinu. Tělo totiž potřebuje chvíli odpočinek, aby došlo ke zlikdnění krevního oběhu a stihli jste doplnit tekutiny.


Zároveň vám sauna může pomoci, alespoň na začátku, zkrátit běžeckou trasu. Během třiceti minut v sauně totiž vypotíte ze svého těla téměř stejně tekutin jako při tříkilometrovém běhu. Pokud se tak odhodláváte na svoji první desítku, můžete uběhnout jen sedm. Zbytek doženete v sauně.



Doplňujte tekutiny


Pot, který se z vás v sauně vypařuje, je složen především z vody. Nezapomeňte tak na pravidelný pitný režim. Na pití je v tomto případě nejlepší neperlivá voda nebo neslazené minerálky. Rozhodně to není kola, která vám nezajistí doplnění minerálních látek, které tělo částečně vylučuje při pocení.






1 122 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page