top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

12 týdnů v sauně: týden třetí.



Třetí týden je tady. Je zvláštní, jak se ze saunování pomalu stává týdenní rutinní aktivita, která mi zpříjemňuje týden. Na čtvrteční návštěvu sauny se těším víc než na víkend a to je dost co říct.

Při cestě do sauny jsem si dala slib. Dnes nastal ten den, kdy posunu saunové hranice zase o kousek dál. Pro tuhle návštěvu sauny jsem si totiž naplánovala něco naprosto tradičního - finskou saunu a po ní pořádné ochlazení!


Finská sauna, klasika, která nenudí.

Finská sauna je nejznámějším typem sauny s teplotou mezi 90 a 100°C. To je zhruba o 40°C víc než je pro mě běžně snesitelné. Já se ale nenechala odradit. I tak jsem se ale po vstupu do sauny nezmohla na nic jiného než “sakra, to je ale hic.”

Věděla jsem, že tentokrát do týmu profíků, kteří spokejně polehávali na vrchních lavicích patřit nebudu. Zcela objektivně bych to viděla na to, lehnout si na zem a škvírou u dveří lapat po zbytcích čerstvého vzduchu. Umím se ale naštěstí chovat jako dospělý sofistikovaný člověk. Proto jsem se usadila na spodní lavici a odhodlaně otočila přesýpací hodiny, které v sauně měří čas strávený v ní.

Věděla jsem, že se rozhodně nechci přepínat, ale taky jsem věděla, že z finské sauny nechci utéct po dvou minutách. Nakonec jsem v ní vydržela třikrát 7 minut a bylo to naprosto skvělý!

Zjistila, jsem, že díky relativně nízké vlhkosti mi v ní bylo lépe než třeba v tropické sauně, kde vlhkost dosahuje 50-60 %.



TIP: Odborníci doporučují při saunování dýchání nosem. Při dýchání ústy totiž přichází horký vzduch přímo do plic, kde může poničit jemné plicní sklípky.


Ochlazovací bazének, můj nový kámoš

Co by to bylo za saunování ve finské sauně bez pořádného ochlazení? S prvním triumfem v kapse jsem se vydala k ochlazovacímu bazénku, kolem kterého jsem dodnes chodila obloukem.

Po každém saunovacím cyklu jsem se osprchovala a vydala se rovnou do ochlazovacího bazénku.

Intenzivní. Lépe svůj zážitek asi popsat nedokážu. Nutno ale říct, že ode dneška pro mě sauna a ochlazovací bazének nerozlučná dvojka třeba jako kyselá okurka v cheesburgeru!





No dobře, už na sobě cítíš nějaké změny?

JO! Pomalu zjišťuju, že sauna je jedním z mála míst, ve kterých dokážu úplně vypnout hlavu. Nevím, jestli je to tím, že nemám čas přemýšlet nad ničím jiným, než nad tím, jaké horko mi je, ale užívám si to!

Po návštěvě sauny navíc vždycky spím jak mimino a ranní budík občas nemá šanci.


Tak na saunování!



993 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page