top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Finská sauna a její účinky na zdraví. Chrání nejen před nachlazením



Finská sauna zahání problémy se spánkem


Při pobytu v sauně se vyplavuje endorfin, hormon štěstí, který podporuje dobrou náladu. I proto má saunování výrazný vliv na tzv. neurovegetativní systém. Finská sauna se tak zaslouží například o to, že se vám následně dobře spí. Saunování také odstraňuje migrénové bolesti, vede k osvěžení a uklidnění, k ústupu tísnivých pocitů, nervozity, neklidu a nechutenství.


Pravidelné saunování také podporuje schopnost k výkonu, a to zejména následující den po saunování. Proto je velmi oblíbené u sportovců. Navíc hormony štěstí, endorfiny, vedou k ústupu některých bolestí kloubů a svalstva nebo dýchacích obtíží.



Řeší problémy celého těla – od studených nohou až po chronické záněty orgánů


Účinky sauny působí na celé tělo a všechny orgány. Můžete tak pozorovat pozitivní vliv finské sauny třeba na astma, lupénku či bolavé klouby. Kromě toho má saunování také výborný preventivní účinek. Napomáhá klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty. Vylaďuje hormonální funkce.


Při saunování dojde k rozšíření kožních pórů a cév, takže se tělo začne silně okysličovat. Zlepší se tak dýchání celé kůže. Pokožka je vláčnější a krásně svěží. A lépe se prokrví i končetiny. To uvítáte především, pokud vás trápí studené nohy. Prokysličení pak v neposlední řadě napomáhá i regeneraci svalstva.


Pobyt v sauně může přispět k zlepšení chronického zánětu žlučníku, slinivky břišní, tenkého i tlustého střeva a do jisté míry pozitivně ovlivní i průběh vředové nemoci, zejména v její počáteční fázi.


Vyhlazuje pleť a pomáhá s rehabilitací


Mezi další výčet přínosů pravidelného saunování se řadí rehabilitace po úrazech, při doléčování obrn končetinových nervů, rehabilitace plotýnkových syndromů, zánětů šlach a svalů z přetížení. Také dochází ke zmenšení obtíží u artróz a revmatismu.


Zejména ženy si oblíbily parní lázně pro jemnost a pozitivní účinky na pokožku. Vlhké teplo rozšiřuje cévy, póry a zvyšuje absorpci kyslíku. Veškeré nečistoty a toxiny jsou odbourávány ven z těla, proto kůže a pleť získává jemný a hebký vzhled. Pobytem v parní lázni tak lze oddalovat stárnutí kůže. Díky lepšímu krevnímu oběhu totiž dochází k jejímu zpevňování. Můžete tak snadno docílit krásnější pleti díky saunování.


Preventivně bojuje proti nachlazení


Fotografie ženy smrkající do kapesníku, který znázorňuje, jak finská sauna podporuje imunitu.

Pravidelným saunováním se zbavíte opakujících se viróz i nachlazení.


Saunování při mírné rýmě nevadí. Při nachlazení ale není příliš vhodné. Pokud máte virózu, silnou rýmu nebo chřipku, pak se sauně vyhněte. Váš zdravotní stav by se mohl zhoršit. Horko totiž urychluje projevy nemoci. Po viróze je podle MUDr. Mikoláška lepší počkat s návštěvou sauny až dva týdny. Do sauny choďte pokud možno jen zdraví.


Na paměti bychom ale měli mít, že finská sauna je důležitou složkou prevence nachlazení. Vlivem saunování totiž dochází k rychlejšímu odstraňování hlenu s nabalenými mikroby, k uvolnění hladkého svalstva a tím zlepšení dechu a ke zvýšení tvorby obranných látek (imunoglobinu A) přímo na sliznici. Hladina této látky se udržuje až 7 dnů po saunování. Proto byste v rámci prevence měli navštěvovat saunu alespoň jednou týdně.


Efektivně posiluje imunitu


Dalším projevem vybuzení obrany těla je pokles krvinek, které jsou průvodním jevem zánětu a alergie. Přirozeně posílený organismus je odolnější vůči běžným infekcím. V období chřipkové epidemie takový člověk buď vůbec neonemocní, nebo je průběh nemoci podstatně lehčí.


Saunování má vliv i na chronické nemoci a alergie


Lékaři doporučují saunování především pacientům s chronickými onemocněními, jako je astma nebo chronický zánět průdušek či chronický zánět dýchacích cest. Saunování poskytuje úlevu také osobám s rozedmou plic a je vhodné v rekonvalescenci po akutních zánětech horních cest dýchacích a zánětech plic.


„Průduškové astma a atopický ekzém jako alergické nemoci se mohou saunováním zlepšit, ale o vhodnosti návštěv sauny rozhoduje lékař“ upozorňuje MUDr. Antonín Milokášek, který má se saunováním mnohaleté zkušenosti. Pokud trpíte astmatem, konzultujte své možnosti s lékařem.


Kdy byste do finské sauny neměli nechodit


Lékaři většinou nedoporučují finskou saunu lidem s vysokým krevním tlakem i nemocným krevním oběhem a srdcem nebo epilepsií, otevřenými zraněními a záněty. Důvodem je příliš vysoká teplota v sauně. Ta není vhodná ani pro nemocná játra nebo ledviny. Ty jsou hodně prokrvené a může tak dojít k poškození cév. Do sauny byste určitě neměli chodit, pokud máte gynekologické potíže.


Finská sauna se nedoporučuje ani ženám v prvním trimestru těhotenství. Důvodem je detoxikace organismu v sauně. Škodlivé látky uvolňované během procedury z těla by se mohly dostat do plodové vody a do těla plodu.



3 400 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page