top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Účinná detoxikace organismu? V sauně je to hračka




Nejčastěji se detoxikace organismu provádí na jaře, po náročném zimním období. Dodá vám energii, posílí imunitu, zlepší vstřebávání živin, odstraní škodlivé látky z těla a někdy pomůže shodit i nějaký ten přebytečný kilogram.


Proč je detoxikace organismu důležitá?


Detoxikace napomáhá ke správným funkcím našeho těla. Odstraňuje totiž nebezpečné toxické látky, které se do něj dennodenně dostávají. Tyto látky přijímáme spolu s jídlem a pitím, nebo se k nám dostávají přímo z prostředí. A mnoho jich získáváme i pitím alkoholu či kouřením. Toxiny se pak usazují primárně v našich játrech a střevech.


Průměrný člověk konzumuje mnoho škodlivých tuků, různých „éček“ a jiné chemie obsažené např. ve většině sušenek, čokolád, pekárenských výrobků, uzenin, instantních polévek apod. To vše má za následek vznik civilizačních chorob včetně obezity, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Vyhnout se těmto škodlivinám je téměř nemožné. Proto je vhodné průběžně tělo nežádoucích látek zbavovat půstem, speciálními dietami a pomoci může i saunování.


Výzkumníci z Harvardu totiž zjistili, že pravidelné saunování může snížit riziko smrtelných srdečních chorob.



Saunování znásobí účinky očisty


Saunování má velmi pozitivní účinky na detoxikaci celého těla, a to zejména jako podpůrný prostředek pro speciální dietní kúry, jejichž účinek dokáže znásobit. Vlivem vysoké teploty se zvýší činnost žláz s vnitřní sekrecí a přes kůži se začnou vyplavovat toxické látky. Detoxikace organismu v sauně je tak rychlou a příjemnou cestou, jak můžete být zdravější a cítit se lépe.


Kromě toho je velmi účinnou formou na vyloučení toxinů z těla přes pokožku také masáž kůže. Je to jemnější forma detoxikace. Třením pokožky uvolníte toxické látky uvízlé v lymfatickém systému a v lymfatických uzlinách. Zkuste třeba masírovat své tělo směrem k srdci přírodní mořskou houbičkou.


Proces detoxikace organismu v sauně podpoří esenciální oleje


Detoxikace organismu v sauně znázorněná ženou ležící na lavici v obklopení páry.
V sauně se spolu s potem i těžké kovy.

Detoxikaci krásně podpoří i esence do sauny. K tomuto účelu je vhodný například olej z kadidlovníku pravého (olibanum), který má silné detoxikační účinky a funguje i na zmírnění stresu.


Při pocení vaše tělo vyloučí toxické a škodlivé látky nahromaděné v těle. V sauně byste přitom měli zůstat tak dlouho, dokud je vám saunování příjemné.


Vždy ale dodržujte saunovací desatero.


Očistu organismu provádějte pravidelně


Aby byla detoxikace opravdu účinná, měli byste saunu navštěvovat pravidelně. Na začátku přitom můžete pociťovat zvýšenou únavu s ospalostí a zhoršenou koncentraci. Při detoxikaci mohou také z těla vycházet nejrůznější zápachy, například alkoholu a nikotinu. Vše ale postupně odezní a vy se budete cítit svěží a zdravější. Pravidelnou detoxikací organismu v sauně také podpoříte vyhlazení „pomerančové“ kůže neboli celulitidy, která je způsobena právě usazováním tuku a nežádoucích látek v kůži.


Podpůrné prostředky při detoxikaci Kromě saunování patří mezi podpůrné prostředky na zrychlení krevního oběhu a zkvalitnění detoxikace těla fyzická aktivita, masáže, teplé koupele a teplá sprcha. Saunování můžete doplnit masáží přímo v sauně nebo pak v bazénku, případně vířivce, které bývají u saun na promasírování svalstva celého těla a napomáhají uvolňování a odplavování toxinů ve svalech.


Detoxikaci odstartujte změnou jídelníčku


Detoxikace by měla začínat změnou jídelníčku. Omezte příjem zatěžujících potravin, jako jsou vnitřnosti, červené maso, tuky, smažená jídla, rafinovaný cukr a alergizující potraviny jako je mléko, vajíčka. Zajistěte organismu dostatečný přísun vlákniny konzumací ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin a dodržujte optimální pitný režim (0,3–0,4 l na 10 kg tělesné hmotnosti). Můžete také vyzkoušet vlákninové a bakteriální přípravky na očistu a správnou funkci tenkého a tlustého střeva, aby se takříkajíc uvolnil „odpadový kanál“. Teprve pak je vhodné přistoupit k očistě dalších orgánů, jako jsou játra, ledviny, klouby apod.


Během trvání detoxikační diety je vhodné používat jako pochutiny olivový olej a jablečný ocet. Podpůrné účinky na čištění organismu má i petržel, česnek, reveň, mořské řasy a réva. Vhodné nápoje při detoxikaci jsou filtrovaná nebo teplá voda nebo přírodní vody s nízkým obsahem minerálů. Dále to mohou být ovocné a zeleninové šťávy.


Nedostatek vlákniny v jídelníčku pomohou doplnit vícesložkové rozpustné vlákniny ve vhodných přípravcích zajišťujících optimální odvod zátěžových a toxických látek prostřednictvím stolice.


Do jídelníčku byste měli zařadit také antioxidanty (vitamin A, E, C, selen, atd..), které posilují imunitu a regeneraci. Jejich účinky pak můžete podpořit pobytem v sauně. Saunování totiž zlepšuje imunitu a pomáhá bojovat s nemocemi. Důležitý je kromě antioxidantů také B-komplex (zejména B3), vápník, hořčík a zinek. A významnou roli hraje při detoxikaci i optimalizovaná střevní mikroflóra. Pro její správné fungování jsou nezbytné bakterie mléčného kvašení, které najdete například v kysaném zelí.




491 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page