top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak se saunují Finové? Pravidelně a s metlou v ruce



V domácnostech, kancelářích, továrnách, nemocnicích, pod zemí i v parlamentu. Všude tam najdete ve Finsku saunu. V kolébce saunování si sauna již po staletí drží pevnou pozici v každodenním životě obyvatel. Pojďme se společně podívat na to, jaká pravidla razí ti, kteří stáli u zrodu saunové kultury.


Pokud v něčem Finové vynikají, tak v počtu saun na hlavu – přes pět milionů obyvatel této severské země má k dispozici více než 2 miliony saun. Klíčovou roli zde přitom hrají domácí sauny.


Neochvějnou víru v blahodárné účinky sauny odráží i staré finské rčení, podle kterého ten, koho neuzdraví alkohol, dehet (používal se jako léčivý prostředek v minulosti) ani sauna, se může pomalu loučit se životem.



Do sauny v každém ročním období


Finové ctí pravidelnost. Proto mnoho z nich zavítá do sauny alespoň jednou týdně. A to bez ohledu na roční období. V třeskutých zimách se z rozpálené sauny vybíhají ochladit do sněhu či do ledového jezera.


V létě si užívají saunu jako součást prázdninového pobytu s rodinou či přáteli. A dělají dobře. Pravidelným celoročním saunováním totiž udržují svůj imunitní systém ve střehu proti nemocem i špatné náladě.


Sauna jako posvátný chrám


Pro Finy je sauna posvátným místem určeným pro ozdravení a očistu těla. V historii dávné i té nám bližší se v ní odehrávala řada rituálů a byla spojena se zásadními momenty lidského života, jako jsou zrození, svatba či umírání.


Proto Finové dodržují pravidlo, že v sauně bychom se měli chovat jako v kostele. To znamená, že bychom se měli zklidnit, ztišit a vychutnat si působení léčivého tepla. Hlučný hovor a jakékoli projevy neslušného chování zde nejsou vítány.


Nejlepší oděv do sauny je ten, který máme od Boha


Plavkami v sauně si u Fina příliš obdivu nezískáte. Nejzdravější a nejvhodnější oblečení do sauny je podle nich žádné a nahotu v sauně považují za přirozenou. Nutno podotknout, že Finové vyznávají především rodinné saunování v domácích saunách.


V kruhu nejbližších je tedy smíšené saunování v pořádku. Veřejné sauny bývají oddělené pro muže a ženy, případně zde mají vymezené časy pro jednotlivá pohlaví.


Vihta jako vítaný pomocník


Do sauny sice Finové vstupují bez plavek, zato jsou ale často vyzbrojeni metličkou, neboli vihtou. Mají k tomu dobré důvody. Šlehání těla metličkou rozproudí krev i horký vzduch v sauně. Zajistí také účinnou masáž pokožky a díky éterickým látkám je výborným nástrojem pro saunovou aromaterapii. Vihta se vyrábí nejčastěji z mladých větví a listů břízy.



506 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page