top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak přežít ve zlých časech bez sauny 1 – Otužování


V současné situaci bychom za normálních okolností zcela logicky vzali saunu útokem. Silná imunita, svěží mysl a kvalitní spánek jsou přesně to, co by se nám v době karantény a zákeřného viru číhajícího všude kolem hodilo. A sauna tohle všechno dokáže krásně zařídit.

Jenže sauny jsou z preventivních důvodů zavřené a málokdo má tento horký poklad doma. Ale nemusíte zoufat. Připravili jsme pro vás pár nápadů na to, co dělat pro své zdraví a krásu v době, kdy není sauna na dosah.


Dejte zdraví studenou


Dnes se zaměříme na posílení imunity v domácím prostředí. Tu potřebujeme silnou nejen kvůli aktuální hrozbě koronavirové infekce. Zároveň totiž pořád ještě doznívá klasické období chřipek, kašlů a rýmiček, i když poněkud ve stínu koronavirové mediální hvězdy. Takže se vyplatí pečovat o naši obranyschopnost.

Skvělý způsob, jak upevnit své zdraví v pohodlí domova, představuje otužování. Jistě, vyžaduje aspoň ze začátku odvahu a odhodlání, ale jeho výsledky vás nezklamou. Ta trocha studeného nepohodlí udělá vaší imunitě skvělou službu. A nebojte, nemusíte se vrhat střemhlav do ledové řeky.



Šup pod sprchu!


Stačí, když si každý den, ideálně hned po ránu, dopřejete krátkou studenou sprchu. Můžete začít od nohou s vlažnou vodou a postupně sprchovat celé tělo (vynechejte hlavu), snižovat teplotu a prodlužovat dobu sprchování.

Otužování má několik pravidel (která mimochodem vcelku hezky ladí s pravidly saunování). To zásadní říká, že bychom měli respektovat své tělo a jeho limity. Otužovat bychom se měli pravidelně každý den, jinak rychle přijdeme o vybudovanou odolnost vůči chladu. Do studené sprchy bychom měli vstupovat klidní a pozitivně naladění, není dobré absolvovat ji, pokud někam spěcháme a jsme ve stresu.


Sbohem virózo, vítej radosti


A na co se můžete po otužování těšit? Kromě vybudování silné imunity působí otužování jako dobrá prevence proti vysokému tlaku, ulevuje od bolestí a pomáhá při léčbě různých alergií. K nezaplacení je také příliv endorfinů (hormonů zodpovědných za naši dobrou náladu), který se dostaví poté, co vypnete sprchu a otřete se do suchého ručníku.


EXTRA TIP: Chcete-li zažít vyšší level otužování, zkuste festovní otužovačku podle Wim Hofa.

Zdroje:





159 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page