top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Optimální délka pobytu v sauně


Saunování je skvělým způsobem, jak si odpočinout, uvolnit svaly a nerušeně relaxovat. Kolik času bychom měli ale v sauně strávit?


Naslouchejte svému tělu

I při saunování je důležité poslouchat vlastní tělo. Obecně se dá říci, že pro pobyt v sauně neexistuje žádný univerzální čas, který by vyhovoval všem. Každý z nás má totiž jinou toleranci na teplo. Zatímco někteří z nás vydrží ve finské sauně pět minut, někdo zvládne bez problému o několik minut víc. Myslete na to, že pobyt v sauně není o rekordech. Pokud se cítíte malátně, pálí vás pokožka a pobyt v sauně vám už není příjemný, nepřemáhejte se a vyjděte ze sauny ven.



20 minut maximálně

Existují obecná doporučení, která vám pomohou najít optimální dobu strávenou v sauně. Ta se pohybuje mezi 10 a 20 minutami. Během této doby se naše tělo postupně zahřívá, rozšířují se cévy a zlepšuje se krevní oběh. To napomáhá prohřátí svalů, uvolnění kloubů a relaxaci tkání.




Správné ochlazení

Jedno saunování obvykle zahrnuje 3-4 cykly. Po každém saunovacím cyklu je důležité ochlazení. Po opuštění sauny se osprchujte studenou vodou nebo se ochlaďte v ochlazovacím bazénu, tím snížíte teplotu těla a podpoříte krevní oběh. Během jednotlivých cyklů nezapomeňte doplňovat tekutiny.




Délka vašeho pobytu v sauně záleží na vašich preferencích a reakci vašeho těla. Déle v sauně vydržíte pokud budete dýchat ústy, nikoli nosem. Nezapomeňte tak na to, že teplota v sauně stoupá směrem vzhůru, na vrchních lavicích tak teplota dosahuje až sta stupňů. Pokud chcete v sauně vydržet déle, volte saunování na spodních lavicích.




1 072 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page