top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Máma v sauně aneb Jak na saunování po porodu a při kojení


Než se vám narodilo dítě, byla jste v sauně vařená pečená. Teď máte doma miminko a váháte, jestli vám sauna po porodu neublíží. Není čeho se bát. Saunování novopečených maminek není žádná věda. Stačí zajistit hlídání, dodržet několik základních pravidel a vašemu zaslouženému odpočinku v sauně nestojí nic v cestě.


Do sauny až po šestinedělí


Přestože cítíte abstinenční příznaky od návratu z porodnice, zkuste bez sauny vydržet aspoň prvních šest týdnů po porodu. V šestinedělí se tělo i duše dávají dohromady a zpracovávají jedinečný prožitek zrození nového života. Z těla odcházejí očistky, děloha se zavinuje a hojí se porodní poranění či jizva po císařském řezu.


Využijte tedy toto období na zotavení. Co nejvíce odpočívejte a sbližujte se s miminkem. Po šestinedělí vás čeká prohlídka gynekologa. Pokud vás prohlásí za zdravou, má sauna zelenou. Cítíte-li jakékoli pochybnosti, svěřte se svému lékaři se záměrem zamířit do sauny a proberte s ním, zda je to pro vás vhodné.


Kojení bez obav


Spousta otazníků vzniká také ohledně kojení a sauny. Některé maminky se bojí, že v sauně vlivem horka přijdou o mléko nebo se změní jeho kvalita. Obávají se také, že si ze sauny odnesou zánět mléčných žláz. Pojďme si tyto obavy probrat jednu po druhé.


Ztráta mléka v sauně nehrozí. Naopak teplo v sauně může produkci mléka podpořit, ne nadarmo se kojícím ženám doporučují teplé obklady na prsa v případě, kdy potřebují mléko takzvaně „spustit“. Některé maminky tak můžou v sauně zažít i zkušenost, že jim mléko začne samovolně odtékat.



Obáváte-li se trapasu s tekoucím mlékem v sauně, můžete vyzkoušet pár tipů.


  1. Nakojte své miminko těsně před odchodem do sauny.

  2. Vezměte si do sauny odsávačku mléka. Když ucítíte, že se vám naplňují prsa, můžete mléko odsát.

  3. Prsa si můžete při saunování zahalit do osušky.


O mléko v sauně tedy nepřijdete. Jak je to však s jeho kvalitou, nemůže se mléko vlivem vysokých teplot zkazit? Podle lékaře a nestora českého saunování, Antonína Mikoláška, nikoli. K vysrážení bílkoviny v mléce dochází při teplotě 100 °C. Mateřské mléko má však teplotu lidského těla a při saunování vzroste tato teplota přibližně o jeden stupeň. Ze sauny tedy odejdete se stejně kvalitním mlékem, s jakým jste tam přišla.


RADA: Jako kojící maminka dbejte v sauně dvojnásob na dostatečný pitný režim a hygienu.


Straší-li vás zánět v prsu, pak vězte, že v sauně vzniknout nemůže. Antonín Mikolášek však uvádí, že když do sauny dorazíte s již začínajícím zánětem, může horko jeho vznik urychlit. Jestli na sobě pociťujete jakékoli příznaky rozjíždějícího se zánětu prsu, jakými jsou bolestivost prsu, zarudnutí, teplota či únava, pak návštěvu sauny odložte do doby, než budete opět fit.


Sauně po porodu nestojí nic v cestě. Pokud jste zdravá, šestinedělí máte úspěšně a bez komplikací za sebou a ochotné hlídání prcka po ruce, tak hurá do sauny. Určitě oceníte její regenerační a relaxační účinky a vaše miminko se může těšit na odpočatou maminku.


Pokud vás porod teprve čeká, přečtěte si článek o saunování těhotných.




1 434 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page