top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Vysoký nebo nízký tlak? Sauna může pomoci



Co se vlastně děje s vaším tělem, když se vystavujete horkým teplotám sauny? Sauna zvyšuje teplotu kůže až na celých 40 ° C během několika málo minut. Při každé etapě saunování se díky pocení zbavíte za 15 minut až půllitru vody. Srdeční rytmus se zrychluje o 30 % a srdcem proteče až dvojnásobné množství krve oproti normálu. Tento efekt na tělo je srovnatelný s efektem posilování se střední zátěží. Možná právě proto je saunování tak oblíbené. Jsou to až neuvěřitelná čísla. Je proto nasnadě položit si otázku, zda je sauna vůbec vhodná i pro lidi trpící vysokým nebo naopak nízkým tlakem. Jak je to tedy s vhodností saunování u lidí trpících hypo- nebo hypertenzí? Podobně jako u cvičení je zapotřebí brát svůj zdravotní stav v potaz.



Sauna a vysoký tlak – dbejte na postupné ochlazování


Ač se to na první pohled nemusí zdát, sauna skutečně je vhodná pro většinu lidí s vyšším tlakem. A nejen to, řadě lidí může sauna i pomoci. Studie totiž prokázaly, že už po třech měsících pravidelného saunování se u pacientů s hypertenzí tlak snížil ze 166/101 na 143/92. Podobných výsledků se dosáhlo i u dlouhodobějšího saunování. Zcela zřejmě se tedy saunování pro pacienty s vysokým krevním tlakem hodí. Je však zapotřebí dodržovat určitá pravidla. Tím nejdůležitějším z nich je postupné ochlazování. Lidé trpící vysokým krevním tlakem by neměli ihned vstupovat do ledového bazénku, ale měla by mu předcházet vlažná, posléze studená sprcha. Zatímco se totiž tělo ochlazuje, cévy se zužují, což už samo o sobě způsobuje nárůst krevního tlaku. Jednotlivé teplotní změny by tedy měly být postupné a mezi každou etapou saunování by měla být dostatečně dlouhá doba odpočinku.


Sauna a nízký tlak – dbejte na postupné oteplování


U lidí s nízkým tlakem je proces přesně obrácený. Lidé léčící se s hypotenzí do sauny chodit můžou, měli by ale dbát obzvlášť pozor na oteplovací proces. Horko totiž způsobuje rozšiřování cév, čehož důsledkem je pak snížení tlaku. Je to tedy podobné, jako u lidí s vysokým tlakem, kritická část je zde však proces prohřívání organismu. Teplotu v sauně většinou sami regulovat nemůžeme, co ale možné je, je postupovat od nejnižších pozic k těm výše položeným. Vyhýbejte se těm nejvyšším lavičkám a vybírejte si sauny s nižší teplotou. Naštěstí existuje několik druhů saun a každá z nich dosahuje jiných teplot. I v takovém případě se ale nesnažte lámat rekordy a setrvávejte v sauně pouze do té doby, dokud vám to bude příjemné, ne však déle než 15 minut.


Podobně jako u jiných zdravotních komplikací, i u problémů s tlakem je vhodné saunování konzultovat s lékařem. Obecně ale lze říci, že pokud není diagnóza nijak závažná, sauna by vám neměla uškodit. A jak prokazují studie, mohla by vám naopak pomoci. Podobně jako každý jiný sval, i srdce a cévní systém potřebuje procvičovat. V opačném případě sval oslabuje a je mnohem náchylnějším k nejrůznějším kardiovaskulárním onemocněním. Je však důležité pečlivě sledovat, jak na teplotní změny reagujete a saunování uzpůsobit tomu, abyste se při něm cítili příjemně.


Zdroje: Hannuksela, M. L. & Ellahham, S. Benefits and risks of sauna bathing. The American journal of medicine 110, 118-126 (2001).




2 910 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page