top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Účinky sauny potěší i běžce. Zvyšte svůj výkon



Termoterapie – léčba prohříváním tkání


Chcete, aby vaše tělo po fyzickém výkonu lépe regenerovalo? Vyzkoušejte saunování. Prohřívání v sauně je starodávná tradice užívaná různými národy už od pradávna. V moderní době se prohřívání svalových tkání říká termoterapie. Účinky sauny působí blahodárně na lidské svaly. Zároveň uvolňuje napětí a povzbuzuje prokrvení tkání a látkovou výměnu. Díky tomu organismus rychleji regeneruje a lépe odbourává zplodiny metabolismu. Kromě úžasných vlivů na fyzickou stránku saunování povzbuzuje i lidskou psychiku. Střídání teplot totiž přináší lidské mysli uvolnění.



Sauna a běhání – zlepšete si fyzičku


Vyhřívání se v sauně má vliv i na fyzický výkon. Stalo se vaší vášní běhání? Saunování umožní vašim namáhaným svalům rychlejší regeneraci a zároveň může dopomoci i k lepšímu výkonu. Kanadští vědci zjistili, že saunování má vliv na růst fyzického výkonu. Zkoumali jedince v rámci jejich tréninkového plánu a indikovali jim návštěvu sauny čtyřikrát týdně  na 30 minut. Po srovnání výkonů před pravidelným saunováním a po třech týdnech se saunou vědci zjistili, že se sportovci zlepšili výkonnostně až o několik procent. (Výsledky se liší v závislosti na studii.)


Sportovec relaxující v sauně u chladícího bazénku

Stalo se vaší vášní běhání? Saunování vám pomůže zregenerovat namáhané svaly, ale také vám dopomůže k lepšímu fyzickému výkonu


Kdy je správný čas vyrazit do sauny?


Aby byly účinky sauny co nejefektivnější s ohledem na vaše sportovní výkony, je důležité dodržovat několik základních pravidel.


1. Nejlepší je navštěvovat saunu až po běhání. Sauna má zklidňující vliv na svaly i mysl, proto není vhodné do sauny chodit před fyzickým výkonem. Saunu navštěvujte nejlépe na večer.


2. Dodržujte časový rozestup mezi sportem a saunováním. Pokud například běháte v posilovně na páse, je dobré alespoň 10–20 minut vyčkat. Obecně platí, že by při vstupu do sauny váš tep neměl být vyšší než 100 úderů za minutu.


3. Nezapomeňte hydratovat. V mezičase, kdy budete vyčkávat na zklidnění vaší tepové frekvence, je dobré doplnit tekutiny. Když běháte, vypotíte velké množství tekutin. Stejně tak v sauně. Každé saunování vás stojí zhruba půl litru. Pijte proto průběžně dostatečné množství čisté neperlivé vody nebo lehce oslazeného čaje. Přidat můžete i malé množství rehydratačního roztoku, abyste předešli křečím.


4. Ochlazujte se. Abyste účinky sauny zvýšili, je dobré se vždy ochladit, aby došlo ke kýženému efektu na probuzení lymfatického systému i imunity.


Ráno, večer, v zimě, nebo v létě? Podívejte se, kdy chodit do sauny.


Běháním pro své tělo děláte spoustu dobrého. Vylepšete své běžecké výkony správnou regenerací a běžte si odpočinout do sauny. Svaly i mysl se zklidní a vy tak dopřejete svému tělu po fyzickém úsilí zasloužený odpočinek. Ba co víc, usnadníte mu regeneraci, a tím zvýšíte svou výkonnost při běhu.

Pro článek bylo čerpáno z odborné studie Dr. Chrise Spoonera Endurance and Performance study of effects of sauna workouts. 


Complete Balance Health – Endurance and Performance study of effects of sauna workouts. Complete Balance Health – Home[online]. Dostupné z: http://completebalancehealth.com/index.php?page=endurance-and-performance-study-of-effects-of-sauna-workouts



353 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page