top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování dětí v otázkách a odpovědích



Máte doma malého usmrkánka, který půlku školního roku pokašlává a vy necháte v lékárně půlku výplaty za různé sirupy, spreje do nosu a želé bonbony na podporu imunity? A co takhle naordinovat mu saunu? Posílíte jeho obranyschopnost a snížíte absenci ve školce či škole na minimum. Připravíme vás na to, jak zvládnout saunu s dětmi hravě a s úsměvem.

Kdy smí dítě poprvé do sauny?


Severské národy si s nějakým čekáním nedělají příliš těžkou hlavu a děti berou do sauny klidně pár týdnů po narození. U nás lékaři doporučují počkat aspoň do tří měsíců života. Případně můžete začít až ve chvíli, kdy je dítě schopné samo vyjádřit svoje pocity a obavy, což bývá kolem třetího roku.


Které děti by do sauny neměly chodit?


Do sauny se vydejte jedině se zdravým dítětem. Jestli se o vašeho drobečka něco pokouší, má teplotu, nebo se právě uzdravil, se saunou raději počkejte, až bude úplně fit. Sauna není vhodná ani pro děti trpící epilepsií, vrozenými srdečními vadami či onemocněními ledvin a jater. V případě jakýchkoli nejasností se poraďte s lékařem.



Jaká sauna je pro děti nejlepší?


Ideální zázemí pro saunování s nejmenšími dětmi poskytuje domácí sauna. Dětským návštěvníkům se totiž musí přizpůsobit podmínky v sauně, zejména teplotní, hygienické a bezpečnostní. Pokud sauna nepatří k běžnému vybavení vaší domácnosti, nezoufejte. Zapátrejte v baby klubech a bazénech, které poskytují plavání pro děti. Nebo se domluvte s podobně naladěnými rodiči a zamluvte si soukromou saunu. S většími dětmi můžete vyrazit i do některých veřejných saun, třeba v Saunii se můžou pod dozorem rodiče saunovat děti od šesti let.

Jaká teplota je v sauně pro děti vhodná?


Rozhodně nižší, než pro dospělé. Malé děti mají totiž odlišnou termoregulaci – rychleji se zahřejí i ochlazují. Proto by teplota v dolních patrech měla dosahovat maximálně 70 ˚C a tam byste se také s dětmi měli zdržovat. Na ochlazení stačí použít vlažnou vodu a u nejmenších dětí klidně vynechejte hlavičku.


Kolik minut musí děti v sauně vydržet?


Vhodnou délku saunování a počet saunových cyklů odvodíte jednoduše od věku dítěte. Čím menší je, tím kratší čas a méně cyklů potřebuje. Dětem do tří let bohatě stačí jeden cyklus prohřátí a ochlazení, od tří do šesti let pak dva saunovací cykly a od sedmi let si mohou dopřát i tři cykly za sebou.


Roční dítě by mělo strávit v sauně nejvíce 3 minuty, dvouleté o minutu déle a děti od tří let výše můžou zůstat až do 8 minut. Kdyby dítě zaskočil horký vzduch v místnosti, nabídněte mu, ať zkusí dýchat do dlaní.


Doporučené časy ale nemusíte striktně dodržovat, řiďte se zejména svým dítětem. Potřebuje-li ze sauny odejít dříve, třeba proto, že se mu z horka udělalo nevolno, rozhodně mu nebraňte. A nezapomeňte zařadit odpočinek na lehátku a doplňovat pečlivě tekutiny.


Jak pomoct dítěti, aby to v sauně poprvé zvládlo?


Než se poprvé společně vydáte do sauny, proberte co nejpodrobněji s dítětem, co ho v sauně čeká a jak to tam bude vypadat. Klidně u toho buďte velmi názorní, podívejte se na nějaké obrázky či videa na internetu, nebo si doma na saunu zahrajte. Ujistěte ho, že mu budete celou dobu na blízku a že z ohřívací místnosti může kdykoli odejít. Hlavně buďte klidní a jděte dobrým příkladem. Pokud saunu milujete, věřte, že touto láskou nakazíte i vaše dítě.


Co sauna vašemu dítěti dá?


Pravidelná, jednou týdně absolvovaná návštěva sauny se podepíše pozitivně na celkovém zdraví vašeho potomka. Budete se společně radovat z jeho silnější imunity i z toho, že už ho tolik netrápí rýma a kašel. A pokud nějaký bacil vaši ratolest přeci jen skolí, popere se s ním rychleji a s menšími škodami.

A co z toho budete mít vy?


Vaše dítě zamešká menší počet hodin (to ho možná nepotěší, ale vás a učitele určitě ano). Odpadne vám nutnost narychlo shánět hlídání pro malého maroda a rušit či měnit plány. V sauně také utužíte svůj vztah díky společně strávenému času. A pokud si i přes utužené vztahy potřebujete od svého dítěte na chvíli odpočinout, tak načasujte saunu na pozdní odpoledne a těšte se na klidný večer. Nic ho totiž neutahá a neuspí tak spolehlivě, jako podvečer strávený v sauně.




1 084 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page