top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

SaunaFest není jen soutěž, ale také inspirace a výměna zkušeností, říká ředitel festivalu



Český SaunaFest je nejvýznamnější saunovou událostí roku a sjíždí se na něj saunéři z celé Evropy. Veřejnost láká bohatý program plný zážitkového saunování, ceremoniálů a soutěží. Letošní „malé jubileum“ přineslo na 80 ceremoniálů, které se odehrály před veřejností i odbornou porotou. Jak tento festival vznikal a co všechno letos nabídl? Na to odpovídá ředitel festivalu, Pavel Hofrichter.


Můžete nám festival krátce představit?


Každým rokem nabízí SaunaFest vrcholy saunového umění, mapuje novinky a zachycuje nejvýraznější posuny v tomto velmi mladém oboru. Návštěvníci nemusejí objíždět desítky saunových center a navštěvovat soutěže v jednotlivých zemích. Stačí jim jeden prodloužený víkend, aby si vychutnali to nejlepší ze zážitkového saunování.


Co pro vás SaunaFest znamená?


SaunaFest není jen soutěž, je to také velká výměna zkušeností, prostor pro inspiraci a setkání. Společenské večery se saunéry mávajícími ručníky inspirovaly i další pořadatele podobných akcí ve světě. V roce 2014 jsme poprvé uspořádali i velmi populární soutěž Mistr ručníku, což je originální koncept vystoupení saunéra mimo saunu. Dá se říci, že se SaunaFest během své pětileté historie stal jednou z největších saunových akcí v Evropě.



Jak vznikal SaunaFest v České republice?


V roce 2012 jsem se poprvé účastnil mistrovství světa v saunových ceremoniálech. V našem saunérském týmu byl i Lukáš Poluk, současný saunér a trenér v Saunii. Tehdy jsme poprvé reprezentovali Českou republiku. Český SaunaFest vznikl posléze v roce 2013 a první ročník nebyl vůbec jednoduchý. Museli jsme vložit do projektu poměrně hodně peněz, abychom připravili festival  s co nejlepším programem. Nakonec jsme ale měli velkou účast i ze zahraničí. V dalších ročnících jsme se setkávali s velkým zájmem ze světa. SaunaFest si získal velmi dobrý zvuk také v zahraničí.


Má festival podobné kořeny také v zahraničí?


První soutěže se konaly pod hlavičkou SAUNA WM, které probíhaly několik let v Rakousku. Nicméně povětšinou to byla jen soutěž bez dalšího doprovodného programu. My jsme přinesli první národní kvalifikaci, navíc ještě ve formátu festivalu bohatého na doprovodný program a orientovaného na zážitky pro návštěvníky. Další akcí, která se v ledasčem inspirovala u nás, byla polská soutěž v Palace Saturna. Další rok se pak objevily nové eventy a akce. Ale SaunaFest byl opravdu jedním z prvních setkání saunérů mimo světový šampionát.

Saunový ceremoniál v podání Ondry Králíčka a Petra Staňka

Ondra Králíček a Petr Staněk předvádějí svou Star Wars sauna one story. Zdroj: SaunaFest.cz


Jak probíhaly předchozí ročníky SaunaFestu?


První ročníky jsme realizovali v Golf resortu Kunětická Hora v Dříteči u Hradce Králové. Zvětšující se festival bylo nutné přesunout do odpovídajících prostor. Nyní se tedy koná v Aquapalace Praha, kde je sauna pro 85 osob (velikost je jedním z kritérií pro pořadatele kvalifikace AUFGUSS WM) a kde jsou velké prostory pro soutěžící, porotce, partnery i návštěvníky. Pro SaunaFest otevíráme ještě další zahradu a kromě 14 saun, které jsou v Aquapalace celoročně, jsme letos přivezli tři další prohřívárny.


Událo se v letošním jubilejním ročníku něco nového?


Každým rokem je toho hodně nového. Stoupá zájem saunérů o soutěž, letos jsme měli přihlášených 23 saunérů a 7 týmů z ČR. Roste i celková kvalita soutěže. Přispívá k tomu i školení pod hlavičkou Saunové akademie a značkou Saunový mág, které zastřešuje Česká asociace saunérů. Měli jsme zde i několik zahraničních hostů, kteří představili řadu novinek.


Můžete nám některé z těch novinek přiblížit?


Návštěvníci si mohli vychutnat ukázky nejlepších peelingových procedur od mistra oboru, Itala Marco Manni. Poprvé tu také byli saunéři Nephat Mwangi z Keni a Hans Barendse z Holandska. Litevská skupina profesionálů s metličkami zase představila procedury severské banji.. Měli jsme zde také nové typy mobilních saun v saunové zahradě nebo úplná novinka byl mobilní saunový karavan Monte Sauna.


Srdce návštěvníků si ale získalo úžasné vystoupení saunového divadla. Návštěvníci si užili také tradiční saunu z Estonska SAUNA POD, která je určená pro individuální procedury. Konaly se také desítky saunových ceremoniálů jak v soutěžním programu, tak v exhibicích v panoramatické sauně. K dispozici byly akustické masáže i tradiční SPA procedury. A řada dalších procedur se odehrávala ve stanu na terase. A tak by se dalo pokračovat.


Kromě divácké soutěže hodnotí saunéry také odborná porota. V čem spočívá výběr toho nejlepšího saunéra?


Porota sestávala z 15 odborníků z 6 zemí světa a každý den hodnotila kolem 10 ceremoniálů. Hodnocení v 7 kategoriích je doprovázeno diskusí a nejde o žádnou náhodu. Vše je velmi poctivě zváženo a výsledkem je počet bodů odpovídající výkonu saunéra. Nicméně výsledky jsou mnohdy velmi těsné. Z šesti hodnocení se nově škrtá nejnižší a nejvyšší a každým rokem zaznamenáváme změny v pravidlech. Letos je novinkou podkategorie EMOTIONS.


Saunový ceremoniál Daniela a Lucie ze Saunového světa Saunia

Saunéři Daniel a Lucie zvítězili v soutěži týmů s vystoupením Bonnie a Clyde a odjedou díky tomu na světový šampionát do Holandska. Zdroj: SaunaFest.cz


Letošní ročník opanovala dvojice Daniela a Lucie ze Saunie. Mohl byste okomentovat výsledky letošního duelu?


Daniel a Lucie si připravili úžasné představení o legendární dvojici zločinců Bonnie a Clyda. Bylo to ale velice těsné a celá řada dalších představení by si zasloužila ocenění. Týmová soutěž je totiž velmi specifická. Vyžaduje od saunérů velkou pozornost a pečlivou přípravu. Je náročné sestavit dobrý program, dobrou choreografii, věnovat se synchronizaci a při tom ještě myslet na základní věci jako je aromaterapie, profesionalita nebo postupné zvyšování tepla.


Mně osobně se velmi líbil také Petr Staněk a Ondřej Králíček, kteří měli úžasnou a bezkonkurenční synchronizaci. Každý soutěžící do svého vystoupení dal skutečně všechno. Mám radost, že máme mladé a nadějné saunéry, kteří svou práci dělají srdcem.


(Toužíte se svěřit do rukou podobně zkušeného odborníka? Zjistěte, jak poznat dobrého saunéra. A pokud vás naopak zajímá přímo tato profese, přečtěte si, jak se sami můžete stát profesionálním saunérem, pozn.)


Vítězové soutěže jsou současně kvalifikovaní na světový šampionát saunování AUFGUSS WM v Holandsku. Co očekáváte od naší reprezentace na Mistrovství světa?


I ve světě roste saunové umění každým měsícem, a tak přibývá velmi kvalitních vystoupení i výborných saunérů. Já osobně mám radost, že na Mistrovství světa může letos jet zase více českých zástupců. Loni jsme získali titul vicemistra světa v single kategorii a já věřím, že bychom se na stupních vítězů mohli umístit i letos.


Jsem také rád, že postup vybojovali saunéři různých českých center a že budeme mít na Relegation Round v německé Satamě nebo na MS v Holandsku silné zastoupení a možnost velké inspirace.

 

Pavel Hofrichter je zakladatel a předseda České asociace saunérů a ředitel populární soutěže SaunaFest. Než tento trend přinesl do Čech, studoval zážitkové saunování a saunové rituály dlouhodobě v zahraničí. Provozuje také portál zážitkového saunování Saunový mág.

Zajímá vás zážitkové saunování blíže? Přečtěte si naše články o saunových ceremoniálech.



210 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page