top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Pravidelné saunování jako předsevzetí: 7 důvodů, proč začít od nového roku



Pravidelné saunování: Jak často chodit do sauny?


Saunování má desítky zdravotních výhod. Aby byly výsledky viditelné a dlouhotrvající, rozhodně nestačí přijít jen tehdy, když vám jednou nebo dvakrát do měsíce vyjde čas. I když i taková návštěva pomůže tělu odpočinout si a dodá vám novou energii. Pro dlouhodobý efekt je však dobré saunu navštívit alespoň jednou týdně. Horní limit neexistuje. Na pár saunových cyklů tedy můžete zajít každý den.


A na jaké výhody se může vaše tělo i mysl těšit, pokud se rozhodnete začít s pravidelným saunováním?



7 výhod sauny pro zdraví


1. Srdce jako zvon a pevné zdraví


Pokud chcete posílit své srdce a snížit riziko závažného srdečního onemocnění, je pro vás saunování jako stvořené. Podle studie provedené na 2 315 Finech ve věku od 42 do 60 let totiž pravidelné saunování alespoň 4x týdně snižuje toto riziko o celých 48 %.


Jaké další účinky má na vaše zdraví pobyt v sauně? Přečtěte si také článek Finská sauna: Chrání nejen před nachlazením.

Hubnutí v sauně

Že je hubnutí v sauně jen pověra? Přesvědčíme vás o opaku.


2. Nižší hladina cukru v krvi díky sauně


Studie, které prokazují snížení hladiny cukru v krvi po saunování jsou teprve v plenkách. První výsledky ale ukazují, že pobyt v teple saunovací kabiny má pro diabetiky skutečně příznivé účinky. Například laboratorní myšáci, kteří trpěli diabetem, měli po hypertermické léčbě výrazně nižší hladinu cukru v krvi. V teple byly 30 minut 3x do týdne. Celá studie dohromady trvala 12 týdnů.


3. Regenerace nejen po sportu


Některé účinky sauny se ale dostaví téměř ihned. Ideální je při návštěvě sauny absolvovat 3 až 4 saunové cykly. Už po dvou 15minutových cyklech při teplotě kolem 100 °C až pětinásobně stoupá množství růstového hormonu v těle.3 Právě tento hormon se podílí na regeneraci buněk v našem těle – nejen po sportovním výkonu. Teplota v sauně navíc zlepší průtok krve, a tím zvýší počet živin dodaných do částí těla, které regeneraci potřebují.


Dámám jistě udělá radost, že tento hormon také uchová mladistvý vzhled, a prospívá tak přirozené kráse. Zjistěte více o tom, jak sauna a růstový hormon pomáhají tělu.


4. Sauna a lepší sportovní výkon


Chcete svou postavu vytvarovat k dokonalosti? Saunování při vyšších teplotách podpoří růst svalů. Jak je to možné? Během saunování se v těle přirozeně uvolňuje tzv. protein teplotního šoku neboli HSP protein (z anglického heat shock protein). Právě ten pomáhá předcházet oxidačnímu stresu, který může být příčinou toho, že se svaly netvoří v takové míře a tak rychle, jak byste si přáli.


A co že vlastně je oxidační stres? Za tímto odborným názvem se skrývá situace, kdy v těle nastane nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a schopností těla je odbourávat. Tento stav má krom zpomalení růstu svaloviny na svědomí také aterosklerózu, Parkinsonovu nemoc nebo Alzheimerovu chorobu. Takže se vyplatí do sauny zajít, i když není vašim snem vypadat jako svalovec z reklamy.



5. Hubnutí v sauně: Pověra, nebo pravda?


Hubnutí v sauně není mýtus. Skutečností je, že tělo spaluje kalorie při každé námaze. A pobyt v horké kabině sauny je jednou ze situací, kdy musí tělo zabrat, aby vysoké teploty zvládlo. Při 30minutovém odpočinku v sauně (v teplejších saunách rozděleném na více cyklů) se zapotíte stejně jako u tříkilometrového běhu. Pot, který vyloučíte, tvoří voda jen z 85 %. Zbytek jsou tukové buňky, cholesterol a škodlivé látky. Na tom, že saunování pomáhá při léčbě obezity se shodli i vědci, kteří po dobu 2 týdnů sledovali 10 obézních pacientů. Celou studii jsme přiložili na konec článku.


Věděli jste, že…


30 minut saunování v sauně s nižší teplotou (solná, herbal, tropická) může spálit až 600 kilokalorií?


6. Šťastní a odpočinutí na cestě ze sauny


Není náhodou, že po cestě domů ze sauny se lidé většinou cítí šťastní a uvolnění. Pokud budete chodit do sauny alespoň 2x týdně, tento pocit vám vydrží mnohem déle. Během saunování totiž dochází k vyplavování endorfinů neboli hormonů štěstí do těla. Teplo a klid v sauně dokonce dokáže zlepšit stav pacientů s diagnostikovanou depresí. Krom endorfinů na náladu zabírá také hormon označovaný jako BDNF, který má blahodárný vliv na funkce mozku a působí nejen na deprese, ale také na úzkosti.


Chcete si přečíst víc o tom, proč máte po saunování chuť si radostí pobrukovat? Mrkněte také na článek: Saunování zlepšuje náladu: Můžou za to hormony.


7. Kvalitnější spánek


Trápí vás chronická únava, a přitom se vám nedaří večer usnout? V takovém stavu má člověk jen těžko chuť na jakékoli další aktivity krom těch nejnutnějších. Pokud chcete být po saunování příjemně unaveni a dopřát si večer kvalitní spánek, zopakujte v saunovém světě saunovací cyklus (10–15 minut saunování + 10–15 minut odpočinku) 4x–5x.


Takže kdo s námi jde do novoroční výzvy ??

 


Použité zdroje:


  1. Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events. T. Laukkanen, H. Khan, F. Zaccardi, J. A. Laukkanen; JAMA Intern Med. 2015;175(4):542-548. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8187. Dostupné z: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724

  2. Whole body hyperthermia improves obesity-induced insulin resistance in diabetic mice; S. Kokura, S. Adachi, E. Manabe, K. Mizushima et al. Int J Hyperthermia. 2007 May;23(3):259-65. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17523018

  3. Change in hormones reflecting sympathetic activity in the Finnish sauna; R. Lammintausta, E. Syvälahti, A. Pekkarinen; Ann Clin Res.1976 Aug;8(4):266-71. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/999213

  4. Heat stress attenuates skeletal muscle atrophy in hindlimb-unweighted rats. H. Naito, S.K. Powers, H.A. Demirel, T. Sugiura, S.L. Dodd, J. Aoki.; J Appl Physiol (1985). 2000 Jan;88(1):359-63. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10642402

  5. Intermittent hyperthermia enhances skeletal muscle regrowth and attenuates oxidative damage following reloading. J.T. Selsby, S. Rother, S. Tsuda, O. Pracash, J. Quindry, S.L. Dodd; J Appl Physiol (1985). 2007 Apr;102(4):1702-7. Epub 2006 Nov 16. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17110516



430 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page