top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Mýty a fakta týkající se ženského saunování


Sauna je místo, kam si chodíme odpočinout, zklidnit se, pečovat o své zdraví. Ale zatímco muži mohou do sauny chodit takřka bez omezení (pokud jim nějaké limity neurčuje jejich zdravotní stav), u žen to tak docela neplatí. Ženy si v souvislosti se saunováním musí pokládat celou řadou otázek. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které kolem ženského saunování panují.



FAKT: Díky sauně budete krásná


Sauně je připisován velký vliv na krásu. A celá řada studií to může potvrdit. Pravidelné návštěvy sauny mají až zázračný vliv na pokožku a vlasy. „Díky rozšíření pórů se zlepšuje dýchání kůže, pleť se zbavuje nečistot, odumřelých buněk a škodlivých látek. Tento proces napomáhá k zevní očistě kůže a zpomaluje stárnutí,“ potvrzuje tento fakt vizážistka Leona Ondrušková.


Kromě pleti má sauna velký vliv na hubnutí a vytváření svalové hmoty. Je totiž vědecky prokázáno, že pravidelné návštěvy sauny zvyšují produkci růstového hormonu v těle a zajišťují nejen perfektní fyzickou kondici, ale také dlouhé mládí a dlouhověkost obecně. A to obzvláště v kombinaci se sportem.


V neposlední řadě má sauna prokazatelně velký a dlouhodobý účinek na celkovou psychickou pohodu. A každý ví, že úsměv na rtech ženám sluší zkrátka nejvíc.


MÝTUS: Do sauny se nechodí během menstruace


Přestože se celá řada témat ve společnosti uvolňuje, v souvislosti s menstruací ještě existuje mnoho nepodložených mýtů. Jedním z nich je právě vhodnost saunování během menstruace. Přitom není důvod se saunování při menstruaci vyhýbat.


V průběhu saunování cirkuluje krev v těle mnohem rychleji. Z toho důvodu se může stát, že i menstruační krvácení může být v důsledku saunování silnější. Není to však nic, co by větší tampon nebo menstruační kalíšek nedokázal vyřešit. Vyhýbejte se však příliš velkým teplotním šokům – saunování začněte na nejnižších lavičkách a až postupně stoupejte výš. Totéž platí i při ochlazovací fázi. Namísto ledového bazénku si dejte nejprve vlažnou sprchu a ochlazujte se postupně.


Samozřejmě je zapotřebí také ještě důsledněji dbát na hygienu, sledovat svůj celkový fyzický stav a v případě jakýchkoli nežádoucích změn, slabosti nebo zdravotních potíží saunování přerušit.


Obecně platí, že by ženy měly být během svých dnů k tělu obecně opatrnější a shovívavější. Vhodnost sauny, podobně jako jiná fyzická cvičení, závisí především na stavu každé konkrétní ženy a neexistuje žádná univerzální poučka. Pokud máte vy sama dojem, že vám sauna při menstruaci prospívá, není důvod se jí vyhýbat.


FAKT: Sauna pomáhá na menstruační bolesti


Ve prospěch saunování během menstruace mluví i fakt, že sauna skutečně pomáhá tlumit menstruační i předmenstruační bolesti. V případě zpožděné periody dokáže nahnat krev do dělohy a uvolnit nepříjemné křeče.


Saunováním můžete bojovat také proti běžným menstruačním bolestem. Saunování pomáhá detoxikovat organismus, uvolňuje svaly a pomáhá tělu zklidnit se, v důsledku čehož celá řada bolestivých křečí poleví. Je to vlastně podobné, jako když používáte na bolesti nahřívací láhev nebo polštářek. Saunování má podobný, avšak dlouhodobější účinek. Střídání vysokých a nízkých teplot zklidňuje svaly, zbavuje tělo přebytečné vody a uvolňuje endorfiny, tělu přirozená analgetika. To všechno pomáhá k mnohem klidnějšímu a příjemnějšímu průběhu menstruace.


Je vhodné navštěvovat saunu během menstruace?


FAKT: Sauna během těhotenství může být nebezpečná


Únava, bolavá záda, pocit oteklých nohou. Těhotenství má i svou odvrácenou stránku. A přestože se takřka nabízí jako ideální řešení poddat se horké terapii sauny, těhotným ženám se saunování nedoporučuje. Mohlo by totiž uškodit vašemu nenarozenému dítěti.


Nedávné studie totiž prokázaly, že saunování v období prvního trimestru může závažně poškodit vývoj plodu. Nenarozené děti ještě nejsou schopné regulovat svou tělesnou teplotu a extrémní teploty jsou pro ně tak životu nebezpečné. Proto byste se čemukoli, co způsobuje extrémní změny teploty, měla v první fázi těhotenství vyhýbat.


MÝTUS: Sauna není vhodná v průběhu kojení


Na rozdíl od těhotenství však neexistuje žádný důvod, proč by si kojící matky saunu měly odpírat. Existují sice spekulace, že infra sauny mohou mít negativní účinek na kojenecké mléko, obyčejná finská sauna nebo horká pára je ale zcela bezpečná. Především v tomto případě však dbejte na dostatečnou hydrataci. Nedostatek tekutin by se mohl projevit na snížené laktaci. Pokud o sebe však dostatečně dbáte, nemůže se vám ani vašemu malému nic stát.


FAKT: Sauna pomáhá během menopauzy


Menopauza je důležitým milníkem v životě ženy. Dochází k útlumu funkce vaječníků a postupné ztrátě plodnosti, což s sebou nese řadu výhod i nevýhod. Mezi to druhé spadají především fyzické obtíže, které ženy často v tomto období zažívají. Návaly horka, pocení, bušení srdce, poruchy spánku, v některých případech dokonce i deprese. Velké části těchto potíží se dá předcházet pravidelným saunováním.


Účinky sauny na potlačování problémů spojených s menopauzou jsou vlastně podobné, jako u menstruačních bolestí. Saunování pozitivně stimuluje celý nervový systém, který má kontrolu nad většinou tělesných orgánů. Má také přímý vliv na hypofýzu, nadledvinky a vaječníky. V důsledku toho všeho se potíže provázející menopauzu značně snižují.


Není nic příjemnějšího než si dopřát uklidňující saunu po náročném dni v práci. Nenechte se proto svazovat neopodstatněnými předsudky týkající se menstruace, kojení nebo menopauzy. Pokud to není v přímém rozporu s vaším zdravotním stavem nebo zdravím vašeho nenarozeného dítěte, není důvod si tuto radost odpírat.


Zdroje:

Hannuksela, M. L. & Ellahham, S. Benefits and risks of sauna bathing. The American journal of medicine 110, 118-126 (2001).


Sauna during menstruation [online] [cit. 13.07.2017] Dostupné z:  http://qsota.com/sauna-during-menstruation/


Sauna and Pregnancy: Safety and Risks [online] [cit. 13.07.2017] Dostupné z:   http://www.healthline.com/health/pregnancy/sauna#3




2 986 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page