top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Z čeho je a k čemu slouží metla do sauny?

Sauna je původně finské slovo označující malé stavení nebo místnost, která se po vytopení používá jako ohřívárna. Pro lepší pocit ze samotného saunování se saunující nejen ve Finsku často šlehají březovými metlami s listím (finsky se jim říká vihta).


Proč se tedy březová metla do sauny používá? Je to proto, že si jimi lidé přivádějí více tepla na kůži a také vdechují éterické látky z rozdrcených březových listů. Metličkování také od pradávna zbavovalo nemocí a neduhů.

Metla do sauny? Nejčastěji bývá březová

Takzvaná sauna metlička může zpříjemnit pobyt v sauně. Nejčastěji je vyrobena z březového listí a větví, které pak krásně provoní celou saunu. Zásada je metličku před použitím ponořit na 5 až 10 minut do horké vody. Březová metla do sauny však není jediná, metličky mohou být vyrobeny i z větví dalších jehličnatých a listnatých stromů.


Někdy se také březové metličce říká věník, což je zastaralé označení pro trs nebo svazek větviček. Slovo věník, případně čarodějná metla je také lidový výraz pro čarověník, což jsou rostoucí „hnízda“ ve větvích stromů a keřů. Jedná se vlastně o shluk větví vyrůstajících na stromech či keřích bez obvyklé pravidelnosti.

Výroba saunové metličky: Speciální metly mají nejlepší vlastnosti

Pro metličkování se v saunových světech využívají speciálně připravené metličky. Ty jsou natrhané v určitých měsících, usušené a znovu namočené, aby měly co nejlepší vlastnosti.

Pokud vám stačí obyčejná metlička do vlastní sauny, výroba samotné sauna metličky nemusí být příliš složitá. Stačí jednoduše svázat březové větvičky s dostatečným množstvím lístků do tvaru malého košťátka. Nejlepší jsou větvičky natrhané na jaře, protože obsahují největší množství účinných látek.


Jak se používá saunová metla?

Metličku si s sebou vezměte do sauny a během saunování se s ní šlehejte po celém těle. Má to hned několik pozitivních účinků:

  • rozproudíte vzduch v sauně

  • přivedete na kůži ještě více tepla

  • rozproudíte krev a prokrvíte tělo

  • dopřejete si příjemnou masáž

  • uvolní se blahodárné éterické látky, které působí jako aromaterapie


Saunová metla (také věník nebo vihta březová.) přivádí více tepla na kůži a umožňuje vdechování silic z rozdrcených listů. Tyto vonné silice mají výrazné antiseptické, desinfekční a antivirové účinky. Silice také posilují imunitu, zejména dýchací a nervový systém, působí proti křečím a uvolňují svaly.

Tuto přírodní sušenou březovou sauna metlu stačí hodinu před použitím namočit do horké vody, aby byla připravena k použití. Po proceduře se metlička již znovu nepoužívá a správně by se měla spálit.

Metličkování v Praze

Pokud toužíte po očistě těla a chcete si užít saunový ceremoniál s využitím březových metliček, pak můžete navštívit saunový svět Saunia, který pořádá v některých měsících v roce právě ceremoniály s metličkováním. Má v Praze hned dvě pobočky – jednu v OC Galerie Butovice a druhou v OC Park Hostivař. Zde můžete kromě různých saunových ceremoniálů navštívit třeba tropickou saunu nebo herbal saunu. Zalíbila se vám myšlenka saunování s metličkou? Podívejte se na saunové ceremoniály a 6 věcí, které byste o nich měli vědět.



1 077 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page