top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování, zdraví prospěšný rituál pro seniory



Saunování je skvělým způsobem relaxace, který oslovuje různé věkové skupiny včetně seniorů. Pro seniory může být saunování nejen příjemnou aktivitou, ale i zdrojem řady zdravotních benefitů. Při saunování v pokřočilejším věku je ale důležité věnovat pozornost individuálním potřebám a přihlédnout ke zdravotnímu stavu.


Bezpečnost a základní pravidla

Před návštěvou sauny je nutné přihlédnout ke zdravotnímu stavu. Prvním krokem by tak měla být konzultace s lékařem, a to zejména v případě existujících zdravotních problémů nebo užívání léků. Je také důležité myslet na to, že tepelná tolerance se může s přibývajícím věkem měnit, což by mělo být reflektováno v délce a intenzitě saunování.

Senioři tak mohou při saunování volit nižší lavice, kde teplota nestoupá tak vysoko. I následné ochlazení by mělo probíhat s rozumem. Po saunování je důležité si dopřát dostatečný odpočinek a doplnit tekutiny.




Čtyři výhody, které s sebou saunování ve vyšším věku přináší


Uvolnění svalů a kloubů

Pro seniory je udržení pohyblivosti a bezbolestného pohybu zásadní. Saunování přináší uvolnění svalů a kloubů. Teplo v sauně působí na svalová vlákna, která se mohou zkrátit kvůli stárnutí a nedostatečnému pohybu. Zmírnění napětí ve svalech a zlepšení pružnosti kloubů může výrazně zvýšit kvalitu života seniorů a zmenšit nepříjemné bolesti.


Podpora spánku

Se stárnutím se může zhoršovat kvalita spánku. Saunování může působit jako účinný relaxační prostředek. Pobyt v sauně zvyšuje produkci melatoninu, hormonu spánku, kterému vděčíme za kvalitní odpočinek.


Posílení imunity

Saunování má schopnost stimulovat imunitní reakce těla. Při pobytu v sauně se tělo snaží regulovat tepelnou ztrátu a reaguje zvýšenou produkcí bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcemi. To je zvláště důležité pro seniory, kteří jsou náchylnější k různým infekcím.


Zlepšení duševní pohody

Starší věk může být spojen s vyšším výskytem pocitů úzkosti, stresu a dokonce i deprese. Relaxace v sauně má schopnost uvolnit napětí a stimulovat produkci endorfinů, hormonů štěstí. Ty zlepšují náladu, snižují stres a zvyšují celkovou duševní pohodu seniorů. Pravidelné saunování tak může být součástí péče o psychické zdraví.







Celkově lze říci, že saunování přináší seniorům řadu fyzických i psychických výhod, které jim mohou pomoci vést aktivní a kvalitní život i ve vyšším věku. Je však důležité konzultovat možnost saunování s lékařem, zvláště pokud jsou přítomny zdravotní problémy.

126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page