top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Saunování jako nezapomenutelný zážitek


Pravidelné navštěvování sauny je příjemným způsobem, jak se zrelaxovat, mentálně očistit a vyplavit ze sebe spoustu nadbytečných nežádoucích látek. V poslední době začal tradici klasického saunování obohacovat čím dál více se šířící trend zážitkového saunování nazývaného saunové ceremoniály. Na programu je už má spousta zahraničních i tuzemských saunových světů, ale o co vlastně jde?

Moderní saunování

Saunové ceremoniály přinášejí nový způsob, jak si užít svůj čas strávený v sauně. Protože jde v podstatě o divadelní představení, tak lze říci, že existuje nepřeberné množství témat, které se dají tímto způsobem zpracovat. Téma ceremoniálu tedy může být v podstatě jakékoliv. Můžete zažít představení na téma filmu, dávných kultur, sportu nebo se dozvědět něco nového o historii saunování.

Jestli je do procedury aktivně zapojen i zákazník záleží na jejím konkrétním charakter. Jedná se o velkou zábavu, kdy „publikum“ doprovází saunera tleskáním, zpěvem nebo fanděním. V takovém případě je ale nutné se vždy řídit pokyny saunera.

Kromě divadelních nebo tematických ceremoniálu jsou také ceremoniály relaxační, které mají za cíl soustředit návštěvníka pouze na jeho prožitek.


Jak to celé probíhá?

Ceremoniály jsou vždy vedené profesionálními saunéry. Ti zvyšují vlhkost v místnosti pokládáním speciálně připravených ledových koulí napuštěných vonnými oleji na kameny a jejich následným poléváním studenou vodou.

Vzniklou provoněnou páru saunéři pomocí jednoho až dvou ručníků postupně rozptýlí do prostoru. Prostřednictvím promyšlených sestav, pohybových kreací a rázy ručníků postupně prohřívají návštěvníky po celém obvodu sauny. Tomuto procesu se říká termické nebo tepelné nárazy. Vše se odehrává s hudebním podkladem vhodným pro dané téma ceremoniálu.

Pro ceremoniály se používá nejčastěji finská sauna nebo sauna s parním nárazem, ta se často v saunových resortech nazývá rovnou ceremoniální sauna.

Obvyklá teplota při ceremoniálech bývá jako v klasické finské sauně. Tedy mezi 90 a 100 ℃. Pomocí páry z ledových koulí, vody a rozvířením vzduchu s vyšší vlhkostí nad kamny se krátkodobě docílí teploty nad 100 ℃, která maximálně prohřeje celé tělo.

Vzhledem velkému horku prostředí trvá představení 10 až 15 minut. Po skončení je důležité se před využitím ochlazovacího systému ještě osprchovat.

Vždy se jedná o intenzivní a opravdu jedinečný zážitek, který by si měl rozhodně zažít každý milovník saunování.


249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page