top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Sauna a sport




O pozitivních účincích sauny už toho bylo napsáno hodně. Stejně tak o tom, že návštěva sauny je oblíbeným doplňkem při přípravě profesionálních i amatérských sportovců. Přečtěte si, jaký má saunování vliv na regeneraci a ke kterým sportovním aktivitám se hodí.


Existuje několik odborných studií, které zkoumají účinky saunování s ohledem na sportovní výkony profesionálních sportovců. Závěry se mohou občas lišit, hlavní sdělení však u všech odborníků zůstává stejně - sauna zlepšuje regeneraci po výkonu.


Kdy chodit do sauny


Jít se rozehřát před tréninkem nebo naopak odpočinout si po tréninku? Otázka, na kterou si často hledá každý odpověď po svém a sází na vlastní pocit. U některých pohybových aktivit je však vyzkoušené, že saunování má správný vliv, pokud je využíváno ve chvíli, kdy je na něj tělo připraveno.


Obvykle bývá pro sportovce sauna součástí regenerace, kdy je jednoznačné, že saunování funguje jako doplněk po sportu nebo třeba při odpočinkovém dni. Zároveň však nezapomínejte, že je důležité mezi jakoukoliv sportovní aktivitou a návštěvou sauny dopřát tělu odpočinek alespoň 30 minut, ještě lépe celou hodinu. Tělo totiž potřebuje chvíli odpočinek, aby došlo ke zklidnění krevního oběhu a stihli jste doplnit tekutiny.


Vytrvalost vs. síla


Do diskuze o tom, zda jít do sauny před tréninkem nebo naopak po něm, výrazně vstupuje i trénink, který vás čeká. Lépe řečeno, na co se zaměřujete. Jde vám o zvýšení vytrvalosti nebo se naopak zaměřujete na dynamiku a sílů? V každém případě doporučují odborníci něco jiného. 


„Pro zlepšení vytrvalosti jednoznačně doporučujeme návštěvu sauny až po dokončení tréninku. Kromě samotného sportu má vytrvalosti pozitivní vliv i na naše vlastní zdraví. Saunování totiž vede ke zvýšení objemu krevní plazmy v těle, zvýšení průtoku krve do srdce i svalů,” říká saunér Jan Kovárník a pokračuje: „Naopak u sportovců, kteří se soustředí na silový trénink, doporučujeme kratší návštěvu sauny před začátkem tréninku. V tomto případě dokáže sauna rozehřát svaly a slouží jako tzv. warm up.”


Jednoduše shrnuto: po běhání je sauna skvělá na regeneraci, pokud se chystáte do posilovny, stavte se v sauně před cvičením nebo s delším odstupem po dokončení cvičení (ideálně až druhý den), protože podle Kovárníka teplo stimuluje produkci hormonů a pomáhá zbavit tělo toxinů. “Teplo v saunách stimuluje proteiny tepelného šoku, které podporují růst svalové hmoty. Růstový hormon dále napomáhá regeneraci svalů,” dodává Kovárník.



Jak se saunovat po běhání


O běhání jsme se už v článku zmínili, máme pro vás ale i několik konkrétních tipů, které se vám mohou hodit při návštěvě sauny po běžeckém tréninku.


Cyklus zahřívání a ochlazení je ideální provést třikrát až čtyřikrát. Samozřejmě vždy záleží na každém, jak se cítí, ale v samotné sauně by měl v průměru trávit okolo dvanácti minut, ideální v leže. V této poloze působí na tělo teplo rovnoměrně,” vysvětluje saunový specialista Kovárník.

Následně je důležité správné ochlazení, při kterém dochází ke stažení cév. Výběr je opět pouze na vás, u nás vám nabízíme studenou sprchu ve sprše, polévání vědrem nebo ochlazovací bazének.



Dodržujte pitný režim


Při cvičení i při saunování vypotíte poměrně velké množství tekutin, nezapomínejte tak dodržovat pravidelný pitný režim, aby nedocházelo k dehydrataci, kvůli čemuž by samotná sportovní aktivita ani saunování nemělo účel, který vám může nabídnout.


“Při jednom saunovacím cyklu vypotíte téměř půl litru tekutin, které je potřeba průběžně doplňovat. Pokud byste toto riziko podcenili, regenerace neproběhne, jak by měla a vaše tělo si nedokáže odpočinout,” radí Kovárník, který zároveň doplňuje, že samozřejmě nejlepší na doplnění tekutin je voda s minerály.





644 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page