top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

7 důvodů proč sportovci milují saunu





Pro sportovce je regenerace a udržení optimální fyzické kondice klíčové pro dosažení vynikajících výsledků. Jedním z prostředků, které mohou sportovcům významně pomoci, je sauna. Sauna je nejen místem relaxace a odpočinku, ale také cenným nástrojem pro zlepšení regenerace a výkonnosti. V dnešní době tak sauny najdete v zázemí sportovních klubů i jiných sportovišť. V tomto článku se podíváme na několik důvodů, proč je sauna pro sportovce přínosná a jaké benefity může pro jejich trénink a výkonnost mít.


Uvolnění svalů a redukce svalového napětí

Intenzivní trénink často způsobuje svalové napětí a mikrotraumata ve svalech. Pobyt v sauně po tréninku může pomoci uvolnit svaly a snížit napětí. Vysoká teplota sauny způsobuje dilataci cév a zvýšený průtok krve do svalů, což může přispět k rychlejšímu zotavení.


Zlepšení cirkulace a lymfatického toku

Sauna může podpořit zvýšený průtok krve a lymfy, což pomáhá odplavovat odpadní látky z těla a zlepšit přívod živin do svalů a tkání. To je důležité pro rychlejší regeneraci a snížení otoku po náročném tréninku.


Zvýšená produkce růstového hormonu

Některé studie naznačují, že krátkodobé vystavení vysokým teplotám, jako je tomu v sauně, může zvýšit produkci růstového hormonu. Tento hormon je důležitý pro opravu tkání, regeneraci svalů a zlepšení síly.





Detoxikace těla

Pocení v sauně je přirozeným způsobem, jak tělo odstraňuje toxiny a odpadní látky. To je pro sportovce obzvlá důležité, protože intenzivní trénink může způsobit nahromadění toxických látek v těle.


Mentální uvolnění a snížení stresu

Sportovci jsou často vystaveni vysokému stresu a tlaku. Pobyt v sauně může být skvělým způsobem, jak se mentálně uvolnit, snížit stres a zlepšit celkovou pohodu.


Zlepšení imunitního systému

Pravidelný pobyt v sauně může podpořit imunitní systém tím, že zvýší produkci bílých krvinek a stimuluje celkovou obranyschopnost těla.




Podpora spánku

Dobrý spánek je nezbytný pro regeneraci a výkonnost sportovců. Pobyt v sauně pomáhá k lepšímu spánku. Při pobytu v sauně totiž v těle dochází k tvorbě melatoninu, který reguluje spánkový cyklus a je považován za nejlepší přírodní lék na nespavost.


Sauna může být pro sportovce mimořádně cenným nástrojem pro zlepšení regenerace a výkonnosti. Je však důležité dodržovat základní pravidla saunování, aby nedošlo k dehydrataci nebo jiným nepříznivým účinkům.



91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page