top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak prožít zimní měsíce ve zdraví a s nadhledem



Podzimní a zimní měsíce posledních let bývají kvůli střídání vysokých a nízkých teplot, sychravu a krátkým dnům velmi náročné jak pro tělo, tak pro mysl. Mrazy přicházejí nezvykle opožděně až se začátkem ledna a v dubnu, když očekáváme oteplení, nás často překvapí spíš sněhová nadílka.


Je důležité se o svoje zdraví aktivně starat a zlepšovat ho, aby pro člověka nebyly zmíněné faktory překážkou k plnohodnotnému životu. Pravidelné praktikování saunových procedur je výbornou cestou, jak zlepšit svou pleť, imunitu i psychiku.

Rozzářit se zevnitř i zvenčí

Ponuré a vleklé zimní dny jsou pro spoustu lidí velkou zátěží na psychiku. Chybí jim světlo, teplo a dostatek podnětů k vyplavování klíčových hormonů, které vedou k dobré náladě. Saunování je jedna z možností, jak si v tomto ohledu pomoct. Návštěvou horké sauny se tělo i mysl uvolní od stresu a zároveň se návštěvníkovi vlivem tepla začnou vyplavovat endorfiny, takzvané hormony štěstí, které podpoří jeho duševní stav.

Namáhaná je i pleť. V důsledku nestabilní vlhkosti vzduchu se lidem v zimě vysušuje kůže více než v letních měsících. Praská a stává se citlivější. Pravidelné návštěvy sauny však pomáhají k lepší krevní cirkulaci a větší míře pocení, při kterém tělo vyplavuje více toxinů, než obvykle a zbavuje se odumřelých kožních buněk. V neposlední řadě je důležité zmínit, že horký vzduch v kombinaci s vlhkostí napomáhá k většímu produkování bílkoviny, která je zodpovědná za elasticitu pokožky – kolagenu.

Klíč k lepšímu zdraví

Saunování je také velmi efektivní pro budování lepší imunity. Každá návštěva zvýší tělesnou teplotu přibližně o 1 až 2 °C, na což tělo reaguje jako v obvyklém případě, kdy se setkává s takovými hodnotami na teploměru – při horečce. Začne tedy zabíjet bakterie a viry zvýšením počtu bílých krvinek a protilátek. Mnoho bakterií v tak horkém prostředí ani nevydrží. Saunování je tedy doporučené i jako prevence proti chřipce a nachlazení, s kterými bojuje v zimních měsících téměř každý.

Období od října do března je velmi specifické svým střídání teplot. Dobrým způsobem, jak si na to začít zvykat a nenechat své tělo se rozhodit při příštím teplotním propadu nebo náhlém oteplení, je absolvovat celou saunovací proceduru. Po posezení ve vysokých teplotách se jít zchladit do bazénku, sprchy nebo jiného ochlazovacího zařízení. Tělo si tím začne zvykat na teplotní rozdíly a přestane je vnímat tak citlivě.


Zkuste zvážit častější návštěvu sauny, protože, jak se říká, štěstí přeje připraveným.


445 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page