top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

Jak vypadá práce saunéra? Rozpoznejte profesionála!



1. Stydlivost není na místě


Nezkušení návštěvníci sauny si pod pojmem „práce saunéra“ nejčastěji vybavíte obraz muže, který nosí čisté ručníky a jak se objeví, tak i rychle zmizí. Tak přesně tato představa je špatná. Saunér může mít různé vlastnosti, ale anonymita k nim rozhodně nepatří. Kdo chce vykonávat toto povolání, musí být extrovert a pořádný bavič.


Správný saunér by vám měl také umět poradit. Jak se správně saunovat vám prozradí Jan Kovárník, zkušený saunér ze saunového světa Saunia.


2. Pohybové a divadelní nadání je základ


Každý saunový ceremoniál je vlastně takové malé divadelní představení, které musí (tak jako každého herce) saunéra bavit. Navíc musí mít pro jeho zahrání vlohy a pohybové nadání. Takový ceremoniál je částečně i show, při které by se měli diváci dobře pobavit, ale může být i vážný až příjemně meditační.



3. Schopnost empatie. I to je práce saunéra


Další z vlastností saunéra by měla být i schopnost empatie, vcítění se do druhého člověka. Může se stát, že průběh ceremoniálu nebude vyhovovat každému a jeho pravidla se nebude chtít všem dodržovat. Součástí práce saunéra je umět se poprat s každou situací a rozpoznat pocity druhých, které třeba nemusí být vždy úplně příjemné.


Práce profesionálního saunéra

Saunér musí být hlavně pořádný bavič a extrovert


4. Využije zkušeností a tvůrčího nadání


Každému, kdo už byl účastníkem nějakého saunového ceremoniálu, musí být jasné, že vymyslet zajímavou show, která hledí na každý detail, není jenom tak. I tato činnost patří do kompetence práce saunéra. Má za úkol vybrat vhodné téma ceremoniálu, vytvořit příběh a scénář, vybrat správné vůně a vytvořit unikátní vůni z několika olejů. Tím to však zdaleka nekončí. Důležitý je také vhodný hudební podklad, kostým a osvětlení.


5. Fyzická zdatnost je nutná


Práce saunéra není zrovna procházkou růžovým sadem. Celý ceremoniál je pro něj velmi náročnou činností, při které se zahřeje nejvíce ze všech účastníků. Show se navíc odehrává v 90 °C a saunér ji pořádá v kostýmu. Také jste se právě teď zapotili?


Jaké druhy ceremoniálu můžete navštívit například v saunovém světě?


Klasický ceremoniál


Provádí se bez hudby a osvětlení. Nedílnou součástí jsou však 100% éterické oleje.


Meditační ceremoniál


Součástí je meditační hudba a mávání ručníkem. Důležité je i osvětlení a 100% éterické oleje.


Relaxační ceremoniál


Při tomto ceremoniálu se můžete nechat unést relaxační hudbou, máváním, speciálním osvětlením a nadechnout se 100% éterických olejů.


Dynamický ceremoniál


Pokud se rozhodnete pro tento ceremoniál, můžete očekávat dynamickou hudbu se stejně dynamickým máváním ručníkem. Užijete si tu ale i speciální osvětlení a 100% éterické oleje.


Divadelní ceremoniál


Rádi zajdete do divadla? Potom vás jistě příjemně překvapí divadelní ceremoniál. Uvidíte zde krátký příběh v kostýmu.


Solné a jiné peelingy v parní lázni


Tyto ceremoniály se odehrávají v parní lázni. Do prohřáté pokožky se vetře peeling a ten se nechá působit.

Podívejte se také na saunové ceremoniály a 6 věcí, které byste o nich měli vědět. Tak co, který z ceremoniálů navštívíte u nás v Saunii?



843 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page