top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

15 rad, jak se správně chovat ve společné sauně



V jakém rozpoložení je vhodné jít do sauny?


1. Do sauny nechoďte hladoví ani příliš sytí


Řešíte, jak se chovat v sauně? Rozhodně by vám nemělo kručet v břiše, ani byste se neměli cítit přecpaní. Jídlo zatěžuje krevní oběh, a tak pobyt v sauně, který má krevní oběh zrychlovat, nebude efektivní. Žaludek má v horku větší práci s trávením a mohlo by se vám udělat v sauně nevolno. Nejlepší je se najíst asi 2 hodiny před saunováním a pak si dát lehkou svačinku.


2. Stres odložte před dveřmi


Člověk, který jde do sauny, by měl být v klidu a v psychické pohodě. V žádném případě do ní nevstupujte, když jste rozčilení nebo jinak rozladění. Také tělo by mělo být zklidněné, proto není zdravé navštěvovat saunu bezprostředně po fyzickém nebo emocionálním vypětí. Pro vstup do sauny je třeba mít normální puls.



3. Zajistěte si dostatek času na relaxaci


Dvě ženy relaxující na lehátkách po saunování znázorňující, jak se v sauně chovat správně

Vyhraďte si na regeneraci sil dostatek času – alespoň 2 hodiny.  Sauna je v dnešní uspěchané době velmi příjemný relax. Proto je vhodné být potichu, abyste si relaxování a klid dopřáli vy i ostatní návštěvníci. Případně můžete zkusit rezervaci sauny jen pro sebe nebo skupinu přátel.


Pro zachování skvělého relaxačního požitku je třeba, aby všichni zúčastnění věděli, jak se v sauně chovat.


4. Pravidelně doplňujte tekutiny


Při saunování i po něm nezapomeňte doplňovat tekutiny. Pijte ve chvílích, kdy se ochlazujete mimo parní komoru. Podpoříte detoxikaci organismu a nebudete se cítit tak unavení a dehydratovaní.


Jak se chovat v sauně?


Měli byste dodržovat několik zásad, aby se vám při pobytu ve finské sauně nepřitížilo.


5. V sauně dbejte na hygienu


Před každým vstupem do sauny se osprchujte, umyjte mýdlem a dobře osušte. Suchá kůže se lépe potí. V případě, že zůstanete mokří, účinky detoxikace organismu budou pomalejší. V sauně je také třeba dodržovat čistotu a hygienu. Společnou saunu navštěvují stovky lidí, a je třeba mít ohledy na druhé. Vy také jistě budete chtít, aby ostatní věděli, jak se chovat v sauně, a nenarušovali vaši relaxaci.


6. Do finské sauny si s sebou vezměte prostěradlo nebo ručník


Do sauny si vezměte prostěradlo nebo ručník, na které si sednete nebo lehnete. Ve společné sauně se pak do osušky zabalíte. Změnou sezení nebo lehu na lavici regulujete teplotu těla. Při saunování je lepší si lehnout, horký vzduch se totiž drží nahoře.  Při sezení se navíc někomu může zatočit i hlava, pokud není na horko zvyklý.


7. Do sauny hoďte zásadně bez plavek


Do saun se vstupuje vždy bez plavek. Snadno byste se v nich zapařili. Používáním prostěradla nebo ručníku zabráníte i znečistění lavic. Ve finské sauně je nejlepší, když jste během procedury nazí, máte-li možnost soukromí. Případně se můžete zabalit do prostěradla, pokud se stydíte.  Doporučujeme také odložit šperky a hodinky, které se v sauně značně rozpalují.


8. Dýchejte nosem, někdy ale můžete i ústy


V sauně můžete dýchat nejen nosem, ale i ústy. Pokud vás horký vzduch pálí, můžete si při dýchání překrýt nos a pusu dlaní. V klasické finské sauně ale dýchejte pouze ústy, dýchání suchého vzduchu nosem vysušuje sliznici a způsobuje bolesti hlavy.

Jak dlouho byste se měli saunovat?


9. Poslouchejte signály těla


Pobyt v sauně má být krátký a působení intenzivní. Saunujte se proto raději na prostřední nebo horní lavici asi čtvrt hodiny, obvyklé je 10 až 20 minut. Při pobytu v sauně má člověk uvnitř zůstat tak dlouho, jak je mu to příjemné. Nezůstávejte v sauně za každou cenu až do uplynutí časového limitu. Každý snáší vysoké teploty různě. Poslouchejte signály těla a saunu opusťte hned, jakmile vám začne být saunování nepříjemné.


10. Lehněte si nebo sedněte


Lidé v sauně mohou sedět na lavici nebo si lehnout, podle toho, jaká poloha je jim příjemná. V sedu dochází k většímu rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou člověka, což může vést k nadměrnému namáhání termoregulace a některým lidem může přivodit závratě. Uděláte proto lépe, když si lehnete. Neexistuje ale jednotné nařízení, které by říkalo, jak se chovat v sauně v tomto případě. Vždy tak volte především takovou polohu, v níž se dobře cítíte.


8 608 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page