SAUNIA MARKETING

26. čvn 20232 min

Sauna, (ne)obyčejná záležitost

Obyčejná sauna dokáže mnoho – pomůže vám zrelaxovat, podpořit organismus v detoxikaci, vyrovnat se se stresem, ale je i skvělým pomocníkem při spalování tuků. Pravidelný pobyt v sauně přináší také mnoho výhod pro srdce, stimuluje krevní oběh, uvolňuje dýchací cesty a svaly a výrazně snižuje bolesti kloubů.

První sauny

Sauny nejsou ani zdaleka výdobytkem moderní doby. Jejich počátky sahají hluboko do historie až ke kočovným kmenům střední Asie. Tehdy šlo o primitivní konstrukce pokryté zvířecí kůží nebo plátnem. V ohni zahřáté kameny se v těchto chýších polévaly vodou, což v chýši vytvářelo horké klima.

Historie saunování v českých zemích

V českých zemích se o saunách zmiňoval již židovský obchodník Ibrahim ibn Jakúb a to před více než tisíci lety. Ve svých písemnostech popsal tehdejší sauny jako dřevěné boudy s kamny a trámy vycpanými mechem. Rozpálená kamna se i tehdy polévala vodou, lidé odpočívající v sauně pak horký vzduch rozháněli větvičkami.

Původ slova sauna

Slovo sauna pochází z finštiny, jde dokonce o jediné finské slovo, které bylo převzato do jiných jazyků a mezinárodně uznáno. Toto slovo dokonale reprezentuje Finsko, jeho obyvatele i finskou kulturu. Sauna už v jejích začátcích nebyla jen místem pro relax a odpočinek, šlo o místo určené pro společenské aktivity, náboženské obřady a léčivé procedury.

2,3 milionu

Tak přesně tolik saun najdete ve Finsku. Ačkoli se s oblibou traduje, že je ve Finsku více saun než Finů, není tomu tak,. Zatímco Finů je 5,5 milionu, saun je „jen“ 2,3 milionu. Sauny jsou jedinečnou součástí finské kultury a saunování je údajně jedním z důvodů, proč jsou Finové považováni za nejspokojenější národ na světě.

Rekordy ze světa saunování

Finské Tampere je světovou Mekkou saunování, jde o město, kde najdeme největší počet veřejných saun. Kromě toho tu najdeme i nejstarší saunu v celé zemi, saunu Rajaporti, která funguje už od konce 19. století. Ve Finsku najdete také nejhlouběji položenou saunu na světě, a to 1 400 metrů pod zemským povrchem. Vydat se do ní musíte do lomu Pyhäsalmi, ve kterém se dodnes těží zinek a měď.

Přečtěte si více o rekordech ze světa saunování.

Saunování je bezpochyby žhavým trendem s hlubokou historií. Pokud stále hledáte optimální útěk od běžných starostí, dejte sauně šanci, nebudete litovat. Kromě blahodárných účinků na psychiku má také celou řadu benefitů pro vaše fyzické zdraví.

    2510
    1