SAUNIA MARKETING

28. srp 20232 min

Saunování, zdraví prospěšný rituál pro seniory

Saunování je skvělým způsobem relaxace, který oslovuje různé věkové skupiny včetně seniorů. Pro seniory může být saunování nejen příjemnou aktivitou, ale i zdrojem řady zdravotních benefitů. Při saunování v pokřočilejším věku je ale důležité věnovat pozornost individuálním potřebám a přihlédnout ke zdravotnímu stavu.

Bezpečnost a základní pravidla

Před návštěvou sauny je nutné přihlédnout ke zdravotnímu stavu. Prvním krokem by tak měla být konzultace s lékařem, a to zejména v případě existujících zdravotních problémů nebo užívání léků. Je také důležité myslet na to, že tepelná tolerance se může s přibývajícím věkem měnit, což by mělo být reflektováno v délce a intenzitě saunování.

Senioři tak mohou při saunování volit nižší lavice, kde teplota nestoupá tak vysoko. I následné ochlazení by mělo probíhat s rozumem. Po saunování je důležité si dopřát dostatečný odpočinek a doplnit tekutiny.

Přečtěte si, jak vám sauna pomůže s bolavými klouby.

Čtyři výhody, které s sebou saunování ve vyšším věku přináší

Uvolnění svalů a kloubů

Pro seniory je udržení pohyblivosti a bezbolestného pohybu zásadní. Saunování přináší uvolnění svalů a kloubů. Teplo v sauně působí na svalová vlákna, která se mohou zkrátit kvůli stárnutí a nedostatečnému pohybu. Zmírnění napětí ve svalech a zlepšení pružnosti kloubů může výrazně zvýšit kvalitu života seniorů a zmenšit nepříjemné bolesti.

Podpora spánku

Se stárnutím se může zhoršovat kvalita spánku. Saunování může působit jako účinný relaxační prostředek. Pobyt v sauně zvyšuje produkci melatoninu, hormonu spánku, kterému vděčíme za kvalitní odpočinek.

Posílení imunity

Saunování má schopnost stimulovat imunitní reakce těla. Při pobytu v sauně se tělo snaží regulovat tepelnou ztrátu a reaguje zvýšenou produkcí bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcemi. To je zvláště důležité pro seniory, kteří jsou náchylnější k různým infekcím.

Zlepšení duševní pohody

Starší věk může být spojen s vyšším výskytem pocitů úzkosti, stresu a dokonce i deprese. Relaxace v sauně má schopnost uvolnit napětí a stimulovat produkci endorfinů, hormonů štěstí. Ty zlepšují náladu, snižují stres a zvyšují celkovou duševní pohodu seniorů. Pravidelné saunování tak může být součástí péče o psychické zdraví.

Celkově lze říci, že saunování přináší seniorům řadu fyzických i psychických výhod, které jim mohou pomoci vést aktivní a kvalitní život i ve vyšším věku. Je však důležité konzultovat možnost saunování s lékařem, zvláště pokud jsou přítomny zdravotní problémy.

    1250
    2