SAUNIA MARKETING

6. říj 20163 min

Vypoťte škodliviny z těla – pocení v sauně je zdravé!

Jak probíhá pocení v sauně

Na silné teplo v sauně reaguje tělo tak, že roztáhne cévy v kůži, pokožka zčervená a začne vylučovat pot. Touto reakcí se organismus snaží dosáhnout normální teploty orgánů 37 °C. Tato námaha je ale při pocení v sauně jen částečně úspěšná. Přestože se z rychle zvlhčeného povrchu těla odpaří každou minutu v sauně 10 g vody, takovéto ochlazení na dosažení normální teploty nestačí.

Teplota kůže je přirozeně mnohem nižší než teplota těla, kterou si změříte teploměrem. Za běžných teplotních podmínek se pohybuje v rozmezí 30,8–34,5 °C. Nejnižší teplotu má kůže na lýtkách, nejvyšších hodnot pak dosahuje na hrudníku, zádech a čele. Při pocení v sauně může teplota kůže stoupnout i o víc než 10 °C. Nitro těla pak dosahuje teploty 38 až 38,5 °C.

Důsledky pocení v sauně při tak vysokých teplotách popisuje saunolog MUDr. Antonín Mikolášek takto: „Krátkodobý pobyt v pravé saunové lázni způsobí vnitřní očistu a vylučování zanedbatelného množství těžkých kovů a toxinů v potu při prohřívací fázi saunování. Potem odcházejí některé zplodiny metabolizmu (sůl, kyselina mléčná a močová, močovina a také vápník, hořčík a kalcium), a to když se jich v krevní plazmě nahromadilo více, než je obvyklé.“

Zvýšené vylučování zplodin z těla do potu souvisí také s bohatým cévním zásobením potních žlázek. Vzhledem k velikosti kůže dokáže vylučování urátů částečně nahradit funkci ledvin. Zejména pak těch, které nefungují dostatečně.

Zvýšené pocení způsobuje především rychlý úbytek vody. Tekutiny nedoplňujte ale přímo v sauně. V průběhu celého saunování je vhodné pít například při odpočinku a také po skončení saunování.

Proč prospívá pocení v sauně vašemu zdraví

Pocení je zdravé. Vyplavuje se díky němu z těla mnoho škodlivých toxinů.

Pocení v sauně je prospěšné proto, že brání rychlému vzestupu vnitřní teploty v okolí orgánů nad rizikové hodnoty (38,9 °C). Během relaxačního typu saunování, tedy při trojité výměně horka a chladu, nedosahuje ztráta vody ani půl litru a je snadno nahraditelná vodou nebo jiným vhodným nápojem po skončení saunování. „Důležité je, že tělo vylučuje kuchyňskou sůl a zplodiny látkové výměny (kyselinu mléčnou a močovinu). K tomu ovšem dochází jen při jejich zvýšení v krvi, při tělesné námaze nebo po dietní chybě,“  říká letitý odborník na saunování Mikolášek.

Pot je složen (podle renomovaných tabulek společnosti Geiga) z 99 % z vody a 1 % pevných součástí. Polovinu z nich tvoří kuchyňská sůl, které máme ve stravě nadbytek. Ostatní podíl zbývá na některé minerály a zplodiny metabolizmu.

Prakticky jde o několik desetin gramu na 1 litr potu.

Masivní výdej potu (zapojením 10 milionů potních žlázek) je v saunové lázni vyvolán velikým horkem a reakcí termoregulačního centra v podobě nervové a hormonální odezvy. Dochází k ní, když stoupne teplota krve nad 37,1 °C.

V sauně, kde jsou vysoké teploty 90–100 °C, vzniká především tzv. termický pot a jeho složení se nemění. Díky odpařování vody ochlazuje povrch kůže, v čemž tkví hlavní význam pocení v horké části saunové lázně.

Hodně tepla vnikne i dovnitř do těla. Děje se tak prostřednictvím tepelného záření ze stěn a kamen, ze vzduchu na povrchu kůže a vdechovaného vzduchu sliznicemi dýchacích cest. Tehdy působí tepelné záření nejvíce. Zabrzdí se totiž přechod tepla z horkého vzduchu pomocí vzduchovodu. To je i příčina, proč se díky suchému vzduchu v sauně nevypaří všechen pot, ale že se z něj na kůži vytvoří kapky.

Saunování nikdy nekombinujte s alkoholem

„Pokud bychom se měli bavit o vyloučení alkoholu z těla potem formou zvýšení tělesné teploty, záleží na výši hladiny alkoholu v krvi. Celkové prokrvení při zahřátí v sauně a vyšší hladině alkoholu může způsobit nejen návrat opilosti, ale i závažné zdravotní riziko srdečního infarktu, které spojení alkoholu a horka přináší pro kardiovaskulární systém,“ varuje lékař. Proto se do sauny po pití alkoholu nesmí chodit.

Celkový vliv prohřátí v saunové lázni za delší dobu po předchozí opilosti může přivodit obvyklý stav uvolnění a ústup bolestí hlavy a dalších potíží vyvolaných alkoholem. Ale to není zásluhou pocení a vylučování alkoholu potem, ale uvolnění nervové soustavy a vyplavení endorfinu – hormonu štěstí v rámci reakce na horko. Proto se říká, že saunování zlepšuje náladu.

Věděli jste, že… ? Aneb zajímavá čísla o našem potu

  1. V kůži člověka je dohromady 2 až 3 milióny potních žlázek, které dohromady váží asi 40 gramů. Na každém centimetru čtverečním je asi 100 potních a 15 mazových žlázek, kterými se tělo v sauně očišťuje.
     

  2. Nejvíce potních žlázek je na dlani ruky a chodidlech, asi 2000 na cm2. Na hlavě pak máme 200 až 300 na cm2, na břiše, zádech, rukou a nohou asi 80–200 na cm2.
     

  3. 10 gramů žlázek na těle vyprodukuje 2,5 kg vody denně.
     

  4. Každý litr odpařeného potu vede ke ztrátě 2,42 mega joulu energie.

#jakprobíhápocení #Poceníaalkohol #poceníjezdravé

    8550
    1