top of page
  • Obrázek autoraSAUNIA MARKETING

5 důvodů, proč sauna staví silnou imunitu




Že sauna posiluje imunitu, to věděly již dávné národy, kteří ji používali k otužování a zocelování, ale také jako hlavní nástroj k tomu být jednoduše zdraví. Proč má však sauna takový vliv na naši obranyschopnost? A je její zdravotní efekt vůbec věděcky doložen? Pojďme se podívat, co všechno za poslední roky o saunování zjistil vědecký výzkum.


Profesor Edzard Ernst - dlouhodobě bojující proti vědou nepodložené alternativní medicíně - zjišťoval v roce 1990, zda by sauna nemohla být cestou, jak se v Německu vyhnout pravidelným virovým epidemiím, které tamní ekonomiku stály hromadu peněz.  Výsledky nepřekvapí. Pravidelně se saunující účastníci výzkumu se sice nevyhnuli nákaze úplně, ale viry u nich měly poloviční šanci. Zároveň byl průběh jejich nemoci v mnoha případech výrazně mírnější.


Saunování totiž zrychluje oběhovou soustavu člověka, buňky distribuují více kyslíku, imunitní systém startuje tvorbu bílých krvinek, které jsou v těle zodpovědné za boj s viry, infekcemi a eliminaci patogenů. Díky produkci hormonů při zahřívání i ochlazení se v těle objeví mix látek, který je natolik unikátní, že imunitu umí podpořit opravdu komplexně. Ukažme si jak.



1 - Termoregulace a otužování


V první řadě sauna trénuje schopnost těla regulovat teplotu. Pobytem v sauně totiž výrazným způsobem posílíme funkci termosenzitivních neuronů a zefektivníme fungování nervových termoregulačních center v hypotalamu. Ty pak dovedou lépe řídit přechod mezi vysokou a nízkou teplotou.  Proč je to důležité? Pravděpodobněji neonemocníte, když vás “ofoukne”. Je menší riziko, že u vás propukne nachlazení, když v létě přejdete z rozpálené ulice do klimatizované místnosti. V jakémkoli počasí se prostě budete cítit mnohem víc fit, což tělu dává více energie pro boj s virózami. Na podzim se taková superschopnost opravdu hodí.


2 - Odbourání stresu a zdravý spánek


V druhé řadě saunování snižuje stres. A i to je pro zdraví a imunitu klíčové. Vysoké teploty, kterým je tělo při saunování vystaveno, způsobují zvýšenou produkci dynorphinu, opioidu, který na tělo působí jako dysforie (tedy přesný opak euforie), mozek proto reaguje produkcí beta-endorfinů. Jejich hladina se navíc drží v těle až 72 hodin od posledního saunování. I z toho důvodů má saunování blahodárný efekt i na tak závažná psychická onemocnění jako například deprese. 


Sauna pomáhá ke kvalitnímu spánku, který je důležitý pro odvádění metabolitů nervových buněk - tedy odpadních produktů mozku, které bez odstranění zhoršují jeho funkci. Kombinací klidného prostředí, svalového relaxu, zklidnění dýchání, ustoupení chronické bolesti, vyplavení endorfinů a produkce melatoninu navozuje sauna takzvanou “šťastnou únavu”. Skvěle se s ní usíná a má výrazně lepší efekt než umělé podání spánkových hormonů například medikací.


3 - Kardiovaskulární a respirační problémy


Ve třetí řadě sauna pěkně potrénuje srdce a blahodárně působí na dýchací soustavu. To pro změnu potvrdil ve výzkumech Fin Jari Laukkanen. Střídání teplot v sauně má podobný efekt jako například intenzivní pohybový trénink. To vše pěkně v sedě, v klidu, bez další zátěže a v plně okysličeném organismu s nastartovaným oběhovým systémem. Ideálnější podmínky pro procvičování srdečních funkcí si snad ani nelze představit.


Stejné je to s dýchací soustavou. Výsledky dlouhodobé praxe a celé řady studií ukazují, že saunování může sloužit jako prevence proti akutním stavům celé řady chronických respiračních chorob - kašle, bronchitidy nebo například stále častějšího astmatu. Dýchání horkého vzduchu otevírá dýchací cesty, zvyšuje vitální kapacitu plic a průtok vzduchu, zlepšuje dýchání a ulevuje od celé řady respiračních problémů i u závažných onemocnění, jako je chronická obstrukční plicní nemoc.


4 - Regenerace a rekondice - od kloubů po mozek


Za čtvrté sauna pomáhá zastavit stárnutí. Omlazuje tkáně, svaly, šlachy i klouby u fyzických zranění. Spouští přirozený proces hojení, pomáhá při zanícených nebo natržených svalech, zanícených šlachách nebo při onemocnění karpálních tunelů, ale také při hojení zacelených ran. U kloubů protažitelnost kolagenních vláken, podporuje produkci synovie a snižuje kloubní ztuhlost - to oceníte v každém věku. Pleť se zbavuje nečistot, odumřelých buněk a škodlivých látek a zpomaluje stárnutí kůže.


“Mládne” i mozek. Při saunování vstupuje do takzvané neurogenetické fáze, která zajišťuje vznik nových neuronů a nových mozkových buněk. To pomáhá mimo jiné zlepšovat krátkodobou i dlouhodobou paměť. Saunování má šanci snižovat riziko Alzheimerovy choroby a demence, v případě dětí a mladistvých pak existují první terapie, testující vliv saunování na ADHD.


5 - Detoxikace a podpora hubnutí


Za páté - pravidelné saunování dokáže odstranit z těla celou řadu toxinů a cizorodých látek včetně tak komplexních, jako jsou polychrované bifenyly, pesticidy, dioxyny nebo například těžké kovy. Kromě toho pomáhá odvést z těla toxický odpad z běžně konzumovaných návykových látek - například zbytky alkoholu nebo látky získané kouřením. Toxiny se v jejím rámci dostávají z tkáně do krve a odtud do jater, která je neutralizují. Zbavení těla toxinů a balastních látek ve tkáních je důležitý první krok k zahájení hubnoucí kůry a tím, že saunování podporuje funkci srdeční i dýchací soustavy, pomáhá při následujících fyzických aktivitách.


Jak tedy začít?


Jednoduše. Skočte si do sauny a přemýšlejte, co to s vaším tělem dělá. Pak to zkuste za pár dní ještě jednou. A pak znova. Sami ucítíte, jaký a vás má pravidelné saunování efekt. Klidně si z návštěvy sauny udělejte rodinný rituál, protože za určitých podmínek je vhodná i pro děti nebo starší osoby. Nejen že vás to vzájemně stmelí, ale ještě budete všichni vědět, že děláte něco pro své zdraví.


Největším provozovatelem saunových světů v ČR je síť SAUNIA. Jako začátečník si zde přijdete na své. Vyberete si ze slabších i silnějších sun a zkušení sauneři vám poradí, jak začít.



9 449 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page